A tegnapi nap alkalmával Csíkszereda népe méltóképpen emlékezett meg a 70 éve történt felejthetetlen eseményről, amely során Észak-Erdély visszatért az anyaországhoz.

A megemlékezés, amelyet a HVIM Csíkszeredai Szervezete rendezett, 13 órától kezdődött a város vasútállomása előtt. Az összegyűlt tömeg, élükön a Csíkszéki Mátyás huszáregyesülettel felvonult a polgármesteri hivatal előtti térre. Habár nem volt olyan nagy a pompa mint Horthy Miklós fogadásánál, de azért Csíkszereda zengett a Horthy-nótáktól és katonadaloktól, amelynek dallamára büszkén vonultak a huszárok. A polgármesteri hivatal előtti téren az összegyűlt 300 fős tömeg tapssal fogadta a bevonuló huszárokat és követőjüket.

A megemlékezést Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője kezdte meg ünnepi beszédével, majd ezt követte az Árvácska zenekar előadása. Szavalatok hangoztak el, többek között Iochom Zsolt és Szilágyi Árpád a volt politikai foglyok részéről, majd ezt követte Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármesterének beszéde. A megemlékezés színvonalát emelvén jelen voltak a Horthy Miklós történelmi vitézi rend tagjai is. Külön kiemelném ezen rendezvény azon mozzanatát, amely során egy fehér lovat vezettek be, amelyen nem ült senki, üzenve ezzel, hogy újra kell egy olyan Horthyhoz hasonló vezető, aki elhozza az igazságot.

A HVIM nevében köszönetet mondunk azoknak a felszólalóknak, akik szavaik által részt vettek a nemzetébresztő munkában. Külön köszönet a Mátyás Huszáregyesületnek és a szintén Csíkszeredai Székely Nemzeti Tanácsnak, nélkülük nem lehetett volna ilyen pompával megemlékezni. Köszönet jár a rezes bandának és az Árvácska zenekarnak.

Az ünnepi megemlékezés 15 órakor ért véget, és este  hét órakor folytatódott Ifj. Tompó László irodalomtörténész előadásával, amelynek fő üzenete az volt, hogy az igazságot is meg lehet szokni! Az közel hetven személy előtt tapsvihar fogadta Bajkó Kinga kolozsvári énekesnőt, aki szebbé tette az esti előadást, és nagy figyelemnek örvendhettek Ifj. Tompó László impozáns gondolatai.

Ifj. Tompó László
Remélhetőleg annak ellenére, hogy eme jogos rendezvény nagy felháborodást keltett a nem magyar és egyes magyar vezetők körében, a jövőben újra megemlékezhetünk dicső múltunkról.

HVIM Sajtószolgálat
Csíkszereda