Május 23-án, hétfőn meghalt Cs. Gyimesi Éva nyelvész irodalomtörténész.
Gyimesi Éva tanulmányait szülővárosában, Kolozsváron végezte, 1968-ban a magyar nyelv- és irodalomtudományi szakon szerzett diplomát. A Babes-Bolyai Egyetem magyar tanszékén tanított mint a filológiai tudományok doktora, 1990-től egyetemi tanár, haláláig az egyetem professzor emeritusza. Tanulmányait, jegyzeteit a NyIrK, Korunk, A Hét, Utunk, Dolgozó Nő és a napilapok közölték; a Látóhatár c. filozófiai-ideológiai antológiában (Kolozsvár, 1973) Tudatformáló nyelvművelés c. tanulmányával szerepelt.
Nagy port kavartak a Wass Albert életéről és munkásságáról írt fejtegetései és más publicisztikái (mindenekelőtt az RMDSZ-es Új Magyar Szóban és a korábban az SZDSZ által pénzelt A Hétben megjelent Wass-fogak című írása), melyekben egyik legnagyobb írónkat gyalázza útszéli módon - ahogy kenyéradói elvárták.
Ezzel párhuzamosan minden lehetséges fórumon felszólalt az erdélyi magyarság autonómiatörekvései és az önálló erdélyi állami magyar egyetem visszaállítása ellen. A magyarellenes liberális vírus egyik legfőbb meghonosítója volt Erdélyben.
(Kuruc.info - HVG nyomán)