Olvasónk írja:
Szabadkán a napokban igen érdekes, vagy inkább megdöbbentő plakátokra figyelhetett fel a járókelő. A plakát tartalma: "A szerb Vajdaságért", az aláíró egy hivatalosan bejegyzett és támogatott soviniszta hajlamokkal megáldott szerb civil szervezet, a Dveri (ajtókat jelent).

A nyolcvanas évek végén volt divatos szólam, miszerint ahol egy szerb csontja van, az Szerbia, minek nyomán nemsokára rá 1991-ben el is kezdődött a horvátok elleni agresszió Nagy-Szerbia megvalósítása érdekében. Iszonyúan véres és mocskos háború kezdődött hasonló szólamokkal, mint amik jelenleg a magyarok, horvátok, és szerbek által (utóbbiak járási szinten egyelőre kisebbségben vannak) vegyesen lakott Szabadkán is olvashatók a plakátokon. Ez fájdalmas emlékeket ébreszt a helybéli magyarokban, sőt azt sugallja, hogy takarodjunk a Délvidékről.

Bővebb információ végett fel is hívtam a plakáton feltüntetett telefonszámot, ahol egy kellemes női hang jelentkezett. Rögtön azzal kezdte, hogy előjegyezne egy időpontra az irodájukba, ahol személyesen is megtudhatnám a részleteket, amit ez a kampány takar. Mivel időm kevés, e lehetőség alól kimentettem magam, és tovább érdeklődtem a részletekért. Amit megtudhattam: hogy a "Vajdaság" mindig is szerb volt, és szerb is fog maradni. Ha a magyaroknak nem tetszik ez, akkor nyugodtan átpakolhatnak Magyarországra.
Úgy hírlik, a Dveri civil szervezet mögött a szerb nemzetbiztonság áll, ami felettébb nyugtalanító, hiszen a horvátok elleni agresszió előkészítésében szintén az akkori jugoszláv nemzetbiztonsági szolgálat szerb tisztjei vettek részt. Nos, ez a hasonlóság igazán nyugtalanító előjel a délvidéki, ezáltal az anyaországi magyarság számára is.
Nagy Zoran