A leendő tót kormány előtt álló kihívások legnagyobbika a költségvetési hiány csökkentése lesz, a miniszterelnöki szék várományosa, Robert Fico szerint. A deficitcsökkentést többek közt progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével akarja megoldani a majdani kabinet.
„Akarjuk vagy sem, muszáj csökkentenünk a költségvetés hiányát úgy, hogy az 2013-ban 3 százalék alá menjen” – mondta el Robert Fico a szloták közszolgálati televízió egyik műsorában. Rámutatott: ennek a célnak az eléréséhez a "szlovák" kormánynak több mint egymilliárd euró többletbevételt kell találnia 2013-ban. Hozzátette: megvannak a saját receptjeik a hiány orvoslására és a több mint egymilliárd euró többletbevétel biztosítására.
A leendő tót kormány nem tervez áfaemelést, ehelyett a költségvetés bevételi oldalát az egykulcsos helyett, a progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével erősítené.
„Progresszív adót vezetünk be minden 2750 eurónál magasabb havi jövedelemmel rendelkező személy számára” – jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy a jelenlegi 0,4 százalék helyett 0,6-0,7 százalékra emelnék az úgynevezett bankadót.
Robert Fico elmondta, terveik közt szerepel az is, hogy a magányugdíjpénztári tagok önkéntesen kiléphetnének a pénztárakból. Ha így döntenének, nyugdíjjárulékuk azon része, amely eddig a magánnyugdíj pénztárakba folyt, az állami nyugdíjbiztosítási rendszer első, úgynevezett szolidaritási pillérébe kerülne. Robert Fico a nyugdíjpénztárak befektetései kapcsán elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány az infláció szintjénél magasabb kamatért kölcsönözne a nyugdíjpénztáraktól.
A leendő kormánynak tervei között az is szerepel, hogy a magánnyugdíj-biztosítóknak a jövőben kezességet kellene vállalniuk ügyfeleik betéteinek elértéktelenedéséért. Ez a garancia azt jelentené, hogy a nyugdíjpénztáraknak – ha veszteségesek – meg kellene téríteniük az ügyfelek számára azt a veszteséget.
(MTI)