Míg a feljelentő szülők szerint a pedagógus egy tavalyi nyári táborozás alkalmával arra kényszerítette a lányokat, hogy vetkőzzenek meztelenre, majd fotókat és videofelvételeket készített róluk, a tanintézet több román tanárja és diákja pártfogásába vette. A helyi román nyelvű sajtóban már olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Laslo a "magyarok bosszújának eshetett áldozatul".

A pedofil magyargyűlölő

Továbbra is a rendőrség őrizetében marad Ioan Sebastian Laslo, a marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola történelemtanára. A 37 éves pedagógust, akit a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) kiskorúak szexuális zaklatásával, gyermekpornográfiával, megrontással és kiskorúval szemben tanúsított rossz bánásmóddal gyanúsít, szerdán vették őrizetbe marosvásárhelyi otthonában. Laslo botránya megosztja a belvárosi iskola közösségét: sokan a bizonyítékok ellenére azt állítják, a pedagógust mondvacsinált vádak miatt vették őrizetbe.
Míg a feljelentő szülők szerint a pedagógus egy tavalyi nyári táborozás alkalmával arra kényszerítette a lányokat, hogy vetkőzzenek meztelenre, majd fotókat és videofelvételeket készített róluk, a tanintézet több tanárja és diákja pártfogásába vette.
Zoom
Az iskolában (oláh zászló orrvérzésig)
A helyi román nyelvű sajtóban már olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Laslo a magyarok bosszújának eshetett áldozatul. A nacionalista és sovén megnyilvánulásairól ismert történelemtanár (akinek ráadásul a neve alapján az ősei magyarok lehetnek - a szerk.) egyike azoknak, akik a leghangosabban ellenezték az iskola Bernády György néhai polgármesterről való elnevezését. Egy diákjával az interneten folytatott beszélgetésében Laslo már március 7-én jelezte, hogy "valaki tenni akar valamit" ellene, és "az illető bármikor kést ránthat".
Kettőjük chateléséből az is kiderül, hogy az oktató azért tiltakozott a Bernády nevének felvétele ellen, mert attól tart, hogy ez "az iskola elmagyarosításának első lépése". A Laslo által leírtak alapján az RMDSZ és a marosvásárhelyi magyarság később "képes ajtót mutatni a 2-es iskolába járó román gyerekeknek, akár a Bolyaiban" – példálózott a világhírű matematikusról elnevezett iskola esetével. A leírtakból kiderül, hogy meggyőződése szerint a tanintézet elkeresztelése az RMDSZ és az általa cigánynak nevezett Dorin Florea polgármester közti egyezség része.
Zoom
Itt már "közelebb kerülhetett" a diákokhoz
Mindezek ellenére a magyarellenes tanárt mégis a román tagozaton tanuló gyerekek szülei jelentették fel. Alin Lazar, a Maros megyei DIICOT vezetője nyilatkozata szerint a szülők által benyújtott panaszokból az derül ki, hogy a tanár 2011-től mostanig zaklatta a gyerekeket. Az első két panaszt két nyolcéves kislány szülei nyújtották be. A további panaszokból az is kiderül, hogy a férfi nemcsak a táborban, hanem az osztályteremben is fényképezte és filmezte a levetkőztetett diákokat – derül ki a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség közleményéből.
A DIICOT közölte, a hatóságok átkutatták a férfi lakását, a számítógépén és különböző adattárolókon pedig a diákjait ábrázoló fotókat találtak. "A tanár ellen 21 gyerek szülei tettek panaszt kedden a Maros Megyei Tanfelügyelőségen" – nyilatkozta Aurora Stanescu tanfelügyelő. Dumitru Matei megyei főtanfelügyelő szerint az intézmény azonnal fegyelmi bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására. Claudiu Maior, a város alpolgármestere kijelentette, hogy az efféle személyeknek semmi keresnivalójuk a tanügyben.
Zoom
Codruta Baciut iskolaigazgató megtiltotta kollégáinak, hogy Laslóról nyilatkozzanak a sajtónak. A neve elhallgatása mellett egyik kollégája úgy vélekedett, hogy "a pedofil tanár az iskola szellemiségének és az asszimilációs politikának a terméke, aki elhitte magáról, hogy ő bármit megtehet". Az idősebb pedagógus szerint Laslo alulművelt ember, aki magyarellenességével ellensúlyozta hibáit. "Azért mégis meglep a fajtalankodása, ezt nem néztem volna ki belőle" – mondta az egyik tanár.
(Krónika nyomán)