/Bővített hír/
Hogyan jutott Mészáros Lőrinc a gáztűzhelytől a húsos fazékig? Mit üzen Európának a bevándorlók erőszakos viselkedése és az Iszlám Állam turistákat célzó terrorcselekménye? Melyik párt épít a jövőben polgári Magyarországot?
Vona Gábor, a Jobbik elnöke az N1 TV Vona7 című adásában reagált az elhallgatott nyugat-európai eseményekre. A legerősebb ellenzéki párt vezetője feltette a kérdést: vajon „központi döntés” volt a hallgatás a migránsok nyugat-európai szexuális jellegű támadásáról, vagy „öncenzúra működik” a hatóságoknál, és emiatt hallgatták el az eseteket? „Bármelyik is lenne, mindkettő tragikus” – jelentette ki a nemzeti párt elnöke.
Az emberéleteket követelő terrorcselekményeket megítélve Vona biztonságpolitikai elemzésekre hivatkozva felvetette annak lehetőségét, hogy Isztambulban szándékosan a német turistacsoport lehetett a célpont. Ha így történt, annak Vona szerint fenyegető üzenete van. Az ellenzéki vezető úgy vélte, nyugaton eszkalálódó társadalmi feszültség tapasztalható, míg keleten „terrorizmus, káosz és háborúk”.
A földügyeket érintve Vona kijelentette, Magyarországon nagy szükség lenne a széles középosztályra, amit a Fidesz hangoztat is, de a földárverések rendszere „kontraszelektált klientúrát épít”. A pártelnök „újfajta hűbéri rendszernek” nevezte a Fidesz társadalomszemléletét, de szerinte most már nem kell semmit felmutatni, csak „Orbán Viktor talpát fényesre kell nyalni”, és ez a boldogulás kulcsa. Vona emlékeztetett, a Jobbik mind a Somogyban földet szerző olasz, mind Mészáros Lőrinc esetében feljelentést tett, ugyanakkor elkeserítőnek nevezte, hogy a földügyben szervezett tüntetésekre kevesen mozdultak meg.
Vona Gábor reagált Orbán Viktor karácsonyi interjújára, melyben a polgári Magyarországról és az azzal kapcsolatos cél- és eszközvitákról beszélt. Az első számú ellenzéki erő vezetője úgy vélte, Orbán Viktor féligazságot mondott, ugyanis a polgári Magyarországot már nem a Fidesz képviseli, ennek ékes példája például a földkérdés kezelése. Vona Gábor emlékeztetett, a polgári Magyarország szóösszetételt korábban G. Fodor Gábor is csupán kommunikációs terméknek nevezte. A nemzeti erő vezetője szerint egy polgári Magyarországon az emberek nem félnének, de ma hazánkban újra félnek kinyilvánítani politikai szándékukat, mert attól tartanak, hogy kirúgják őket munkahelyükről. Vona szerint „Orbán Viktor annyit harcolt a szocializmussal, hogy épített helyette egy újat”, ma egy ilyen „új szocializmusban” élünk. A Jobbik-elnök szerint polgári Magyarországot nagyon nehéz fiatalok nélkül építeni, a Fidesz politikája pedig fiatalellenes, nem foglalkozik velük, mert nem lát bennük szavazópotenciált. Ugyanakkor – vélte Vona – az időseket is csak azért „istápolja” a Fidesz, mert szavazóbázist jelentenek. A Jobbik elnöke szerint ha valóban az idősek sorsa érdekelné a Fideszt akkor „nem akadályozta volna meg indirekt eszközökkel” a Férfi 40+ népszavazási kezdeményezést.