Frissítés: Orbán Viktort nem fogadta vezető izraeli politikus a Lodi Ben Gurion Nemzetközi Légikikötőben
Jó néhány óra eltelt azóta, hogy a Lodi Ben Gurion Nemzetközi Légikikötőben landolt a Magyar Légierő gépe, fedélzetén Orbán Viktor miniszterelnökkel és kíséretével. Meglepő módon sem Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és külügyminiszter, de még az izraeli kormány más ismert tagja sem volt jelen Orbán fogadásán a Tel-Avivhoz közeli Lod város repülőterén.
Zoom
Ofir Akunis fogadja Orbán Viktort (fotók: Ámiháj Stern)
Mint fentebb írtuk: eltelt már néhány óra Orbán Izraelben történt landolása óta, de a világhálón elérhető ismert izraeli hírközlők eddig nem adtak hírt a magyar miniszterelnök megérkezéséről. Elmaradt a repülőtereken ilyenkor szokásos katonai fogadás és a himnuszok eljátszása is. Orbán megérkezéséről eddig mindössze egy Ámiháj Stein nevű újságíró twitteres, fényképes, lakonikus beszámolójából értesültünk.
Zoom
A magyar miniszterelnököt fogadó maroknyi csoport
A Magyar Televízióban közzétett videó és Ámiháj Stern fölvételeiből azt látjuk, hogy Orbán Viktor legmagasabb rangú izraeli fogadója a likudos Dáni Dánún, a zsidó állam ENSZ-nagykövete volt. A maroknyi fogadók között volt még Nagy Andor, hazánk izraeli nagykövete is.
2. frissítés: Összehasonlításképpen: tavaly nyáron a Magyarországra látogató Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnököt a Liszt Ferenc repülőtéren katonai tiszteletadással fogadta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter.
Zoom
Binjámin Netanjáhu és neje fogadása 2017 nyarán a budapesti repülőtéren (fotó: Netanjáhu Fb-oldala)
Hering J. - Kuruc.info
3. frissítés: Orbán Viktor Izraelbe érkezte után tegnap este sem a magyarországi, sem az izraeli sajtó nem számolt be részletesen a miniszterelnök repülőtéri fogadtatásáról, s nem közölték a fogadó politikusok nevét. A közzétett kevés fényképre hagyatkozva az Orbánt és kíséretét fogadó legmagasabb rangú izraeli politikust - profilból nézve - tévesen Dáni Dánúnnak, Izrael ENSZ-nagykövetének véltük.
Valójában azonban nem Dáni Dánún fogadta Orbán Viktort és küldöttségét, hanem Ofir Akunis tudomány és technológia miniszter... Ezzel együtt Akunis személye semmit nem változtat a tegnap esti véleményünkön: Orbán Viktort az izraeli politikai élet kevésbé - nálunk egyáltalán nem - ismert szereplője fogadta. Ellentétben Netanjáhu izraeli miniszterelnök tavaly nyári budapesti pompás fogadtatásával, tegnap az izraeli repülőtéren Orbánt nem fogadta vezető izraeli politikus, nem volt katonai díszelgés, s Lévai Anikónak sem adtak virágcsokrot. (A fentebbi kép tanúsága szerint Bibiné kapott virágcsokrot Budapesten - H.)
H. J. - Kuruc.info