A barikad.hu birtokába került 46 perces hangfelvétel tanúsága szerint a cigányokat autóval vitték szavazni Kiskunfélegyházán a 2010-es önkormányzati választások idején. A felvételen vélhetően egy kiskunfélegyházi cigány vezető és az önkormányzat egyik tisztviselője beszélgetnek a láncszavazás menetéről, a polgármester körének kétes ügyleteiről és arról, hogy a helyi cigány vezető mennyire csalódott a félegyházi fideszes városvezetésben.
Kapus Krisztián kiskunfélegyházi polgármester körül korábban már szorult a hurok. Kollár László, a Jobbik helyi képviselője számos gyanús szerződés ügyében tett feljelentést, ami miatt szerint még a Fidesz felsőbb vezetésében is felmerült az a lehetőség, hogy elmozdítják a polgármestert, ami időközi önkormányzati választás kiírását jelentette volna.
„Elmondtam a Krisztiánnak is, a Ballának (ti. Balla László helyi fideszes képviselő, alpolgármester – a szerk.) is, hogy ha itt időközi választás lesz (…), egy biztos: Kiskunfélegyházán cigány szavazatot nem kap a Fidesz. (…) Ha a megyei székembe kerül, akkor se! (…) Ha ötezret adok személyenként, arra, hogy jöjjenek be, és a szocikra szavazzanak, akkor is! (…) Szarházi, kisstílű kis gengszterek vagytok!” – mondja a hangfelvétel tanúsága szerint a cigány vezető, aki a jelek szerint alaposan összerúgta a port a Kapus Krisztián és Balla László nevével fémjelzett helyi városvezetéssel.
A hangfelvételen megszólaló személy ezek után beszélt a helyi fakitermelés jogának odaítéléséről is: „Be fogom hozatni azokat a félegyházi romákat, akiknek a Balla kiadta a város területén a fairtást, hogy a szociálisan rászorultaknak adja oda, és 1500 forintért árulják, árulták a szociális segélyért osztott fát, és aki megkapta, az az egyesület, az meg 500 ezret adott a Ballának. (…) Együttműködési megállapodást írtak alá Krisztián és a Hajagosék (valószínűleg Hajagos Gáborra, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület elnökére utal – a szerk.) – egyébként a Hajagosék kapták meg a Ballától a fát és a Hajagos adott 500 ezret a Ballának. (…) A Krisztián írt alá velük együttműködési megállapodást, hogy kapnak székházat és 3 millió forint költségvetést a választáson való részvételükért” – mondja a felvételen beszélő cigány vezető.
A székházügyek egyébként országos szinten is botrányt okoztak, tavaly nyáron a parlament ingyen bocsátott az Országos Roma Önkormányzat részére egy több százmillió forintot érő ingatlant. Akkor a Jobbik a cigány szavazatok kifizetését emlegette. Ez a mostani hangfelvétel alapján úgy tűnik, jó megérzés volt: az önkormányzati tisztviselő említi, hogy Hajagosék már a 2010-es önkormányzati választások másnapján lobogtatták a polgármesternek valószínűsíthetően a fent említett együttműködési megállapodást.
De hogyan is zajlott a szavazás? A felvételen beszélő cigány vezető erre is választ ad. Név szerint felsorolja azokat, akik beszervezték a helyi cigányokat láncszavazásra:
„Aki még nekünk segített, mondhatni azt, hogy körülbelül 80-90 szavazattal, az a Mészáros Éva, (…) aki még sokat segített, az a Kopasz Zoli volt a kocsmáján keresztül, (…) a romungró cigányokon kívül a lováriakat én mozgattam, közel 300 embert. (…) 11 autóval hordtuk őket be! Szállítottuk! Itt a lista, erre kell szavazni, nem kell csinálni semmit! Sőt! Életem legrosszabb döntése volt: megcsináltuk a láncszavazást mesteri módon! Tudja, mi a láncszavazás, ugye tudja? Kihozza az üreset, visszaviszi stb.” – ismerteti a hangfelvételen a cigány vezető azt a Fidesz által is alkalmazott módszert, amelyet a 2002-ben elbukott választás után épp a Fidesz kifogásolt az MSZP-vel szemben.
(barikad.hu)