A tanár úr kislánya úgy emlékezett, a lincselés közben folyamatosan gyűlt a tömeg. Férfiak, nők, még gyerekek is voltak a helyszínen. Közülük senki nem segített sem neki, sem édesapjának. „Mint egy mozifilmet, úgy nézték” – fűzte hozzá.
Újabb tanúkat hallgatott meg a Borsod Megyei Bíróság a 2006 októberében történt olaszliszkai lincselés ügyében szerdán; a bírói testület előtt egy már korábban meghallgatott tanú ismét vallomást tett, aki ezúttal öt cigányt is megnevezett, illetve az áldozat, Szögi Lajos tiszavasvári tanár középső lánya is felidézte a történteket. A lány szerint mint egy mozifilmet, úgy nézte apja agyonverését a csürhe.
A Czibrik Attila vezette bírói tanács elsőként azt a tanút hallgatta meg, aki bár korábban vallomást tett, ismét a testület elé állt. Úgy fogalmazott, előző vallomásában nem mondta el a valóságot, félt, de úgy érezte, ezt nem halogathatja tovább. Megnevezte azokat az cigányállatokat, akiket a tragédia helyszínén látott és részt vettek a mészárlásban.


"Öld meg a magyart!" - ordítozták

Öt jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottat említett, akik a segíteni akaró áldozatot kirángatták az autóból, majd rugdosták. Nem tudja pontosan, meddig tartott mindez, mert amikor meglátta, hogy vérzik a földön fekvő férfi, bement a portájára.
Szögi Lajos 16 éves lánya zaklatottan idézte fel a 2006 októberében történt eseményeket. Mint mondta, amikor észlelték, hogy elsodorták a kislányt, édesapja azonnal megállt, megpróbált kiszállni az autóból (tanulság: így álljunk meg és segítsünk cigánynak - a szerk.), de nem tudott, mert két magyargyűlölő az autónak ugrott. Miután kirángatták apját a volán mögül, ütötték-verték, rugdosták. Ő a kocsiban húgával a hátsó ülésen ült a történtek alatt. Nyugtatni próbálta testvérét, és segítségért is kiabált, de egy ifjú roma azzal fenyegette meg őket azt mondta, „ha nem tetszik, megerőszakolják, megverik őket”. Nyilván azért, mert megélhetési problémái voltak és nem talált megfelelő munkahelyet.
A tanár úr kislánya úgy emlékezett, a dühöngés közben folyamatosan gyűlt a tömeg. Férfiak, nők, még gyerekek is voltak a helyszínen. Közülük senki nem segített sem neki, sem édesapjának. „Mint egy mozifilmet, úgy nézték” – fűzte hozzá.
A kocsiból akkor szállt ki, amikor a magyargyilkosok belefáradtak az áldozaton való ugrálásba, és elindult segítségért, és biztonságba akarta helyezni a húgát. Megállított az úton egy autót, ennek vezetője telefonjáról tudta értesíteni az édesanyját. Arról is beszélt: egy helybéli gyerektől tudta meg, hogy apja meghalt. „Mondok neked egy titkot, az édesapádat zsákban vitték el” - mondta a purdé.
A Czibrik Attila vezette bírói tanács úgy döntött, a legkisebb, a tragédia idején még hatéves lányt is meghallgatják, mert vallomásától máshonnan nem pótolható bizonyíték várható. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként mindössze nyolc akasztófáravalót vádolnak.
(Kuruc.info - MTI)

Kapcsolódó