A miniszterelnök elismerte, hogy a problémát az okozza: "egyre több az irritáló bűncselekmény". Gyurcsány Ferenc kérésére gyorsította fel az országos rendőr-főkapitány és a rendészeti miniszter a miskolci rendőrkapitány romákkal kapcsolatos nyilatkozata után indított vizsgálatot - ez derült ki a vasárnapi rendkívüli kormányszóvivői ülés után tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

Mint ismert, Pásztor Albertet, Miskolc rendőrkapitányát Draskovics Tibor rendészeti miniszter szombaton még át akart helyezni a városból, azok után, hogy Pásztor kijelentette: az utóbbi idők utcai rablásait kivétel nélkül cigányok követték el Miskolcon. Pásztor leváltásának híre óriási felháborodást keltett a városban, vasárnap kora estére tüntetést is bejelentettek mellette. A rendőrség beső vizsgálata után kiderült, "nem követett el jogsértést", így csak figyelmeztetik.

"Nem sérültek jogok"

A miniszterelnök vasárnap kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nem az ő dolga eldönteni, hogy helyes volt-e visszahelyezni Pásztor Albertet a főkapitányi posztra. A kormányfő szerint nem is ez a legfontosabb, hanem hogy a rendőrkapitány figyelmeztetést kapott kijelentéseiért.

A vizsgálat megállapította, hogy sem személyiségi jog, állampolgári, sem egyéb jogokat, jogszabályokat nem sértett a kapitány, de mivel nyilatkozata általánosításra adhat alkalmat, ezért figyelmeztetést kapott Bencze József országos főkapitánytól.

Gyurcsány Ferenc vasárnap hangsúlyozta: nincs bevált társadalmi válasz a kérdésre, így a szokásos módon nem is kezelhető a probléma. "Nem lehet két pofonnal elrendezni a helyzetet" - fogalmazott Gyurcsány. A miniszterelnök elismerte, hogy a problémát az okozza: egyre több konfliktus van egy-egy helyi közösségben, "sok a mindennapi életet zavaró, irritáló bűncselekmény" és egyre nő a feszültség.

A kormányfő szerint amíg egyetlen olyan roma ember van, akire nem illik a rendőrkapitány leírása, akkor a leírás bánthatja ezeket az embereket. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: miniszterelnökként védeni fogja az alkotmányos rendet, mert nem lehet egyetlen társadalmi csoporttal sem szembefordulni. A miniszterelnök hozzátette: az a kérdés jelenleg "a magyar közélet legvékonyabb jege."

Fidesz: Draskovics alkalmatlan

"Draskovics Tibor ezen a hétvégén minden eddiginél ékesebben bizonyította alkalmatlanságát" - áll a Fidesz közleményében.

A párt szerint "a kormány eddig is képtelen volt a közbiztonság fenntartására Magyarországon, a törvénytisztelő emberek biztonságát - határozatlansága, cselekvőképtelensége miatt - nem tudja garantálni. Számtalanszor előfordult, hogy a kormány a bűnüldözők helyett a bűnelkövetők oldalára állt, különösen igaz ez Draskovics Tibor eddigi tevékenységére". Itt az ideje, hogy Draskovics Tibor távozzon posztjáról - véli a legnagyobb ellenzéki párt

(Hírszerző)

Kuruc.info: érdekes. Bencze pár hete azt hazudta (lásd még EZT is), hogy egyszerűen nem igaz az, hogy nőne a  bűncselekmények száma. Jó látni, hogy maga Gyurcsány hazudtolta meg talpasát.
Idézzünk pár kulcsmondatot Gyurcsány szövegéből: "Ez egy kiegyensúlyozott, fejlődő város, minden kisebbséggel együtt, közösen épül, fejlődik ez a város" és “Miskolc legyen továbbra is a "rend városa"."

Tessék mondani, Feri bácsi, tényleg minden kisebbség építőleg járul hozzá a város fejlődéséhez? És tényleg rend van? Érdekes: még a helyi MSZP, SZDSZ és a cigányvezetők egy része is ennek az ellentettjét állítják (nem véletlenül álltak ki a “rászístá” Pásztor mellett). És, ugye, nem kell még egyszer említenünk azt sem, hogy maga a rászízmussal nehezen gyanusítható, fajvédő Népszabadság, ill. a HVG is nagyon szépen megírta, a betelepült cigányság csak és kizárólag rombol (nem épít) és pokollá teszi az őslakos gádzsók életét. Nem hiszi? Tessék, ITT és ITT a cikk, el lehet olvasni.