Emlékszünk még Bencze József HVG-beli hazudozására: arra, hogyaszongya az elmúlt években csökkent a bűnözés? Nos, ezennel szállítjuk a legújabb, ezt kategorikusan cáfoló adatot (ezelőttiekkel kapcsolatban lásd EZT és a visszafelé mutató hivatkozásokat):  
Heves megye: A fiatalkorúak leggyakoribb bűncselekményei a lopás, garázdaság, rongálás, rablás és zsarolás. A 14–18 év közötti tettesek között a korábbi alig tízről 12 százalékra nőtt a visszaesők aránya.
A Heves Megyei Igazságügyi Hivatal (HMIH) négyféle módon nyújt segítséget a hozzá fordulóknak. Ezek a pártfogó felügyelői, a jogi segítségnyújtó, az áldozatsegítő szolgálatok, továbbá a büntetőügyekben való közvetítés, a mediáció.

Boza Imre, a megyei hivatal igazgatója azt mondja: az utóbbi években jócskán bővültek a HMIH szolgáltatásai, s ezzel együtt az ügyfeleik száma is növekedett. Igen fontos, a büntetés-végrehajtás és a szociális igazgatás feladatait ötvöző tevékenység a pártfogó felügyelőké. Megyénkben ennek elrendelésére a fiatalkorú bűnelkövetők esetében 294, a felnőttkorúaknál pedig 542 alkalommal került sor tavaly.
 
A pártfogó felügyelők dolga a környezettanulmányok elkészítése (506 ilyen született 2008-ban), a pártfogó felügyelői vélemény dokumentálása (ebből 151-et írtak). Különösen a dél-hevesi térségben volt szükség sok környezettanulmány elkészítésére.

Döntően fiúk és férfiak esnek bűnbe

A hivatal összesítése szerint a fiatalkorúaknál a vagyon elleni bűncselekmények a leginkább jellemzőek, ezek között is a lopások, azután a garázdaság, a rongálás, a rablás és a zsarolás. A 14–18 év közötti tetteseknél az elmúlt évben 12 százalékos volt a bűnbeli visszaesés aránya. Ez bizony meghaladta a 2007. évi számot, amikor 10 százalék alatt volt ez a mutató. Az is érdekes, hogy a bűntények megvalósítóinak 91 százaléka fiú.

A felnőtteknél szintén a lopás a leggyakoribb bűncselekménytípus, ezt követi a csalás, a garázdaság, s elég gyakori a rablás, továbbá a testi sértés és a visszaélés kábítószerrel is.

A 18. életévüket betöltötteknél a visszaesés aránya mindössze hét százalék, az összes bűntény elkövetőinek 84 százaléka volt férfi. A pártfogó felügyelethez tartozók tevékenységének része a közérdekű munka végrehajtatása. Százhatvan ilyen ügyet tartottak nyilván a múlt évben, ebből 24 esetben tettek eleget kötelezettségüknek az érintettek. Hét büntetésnél elévülés következett be, azaz három év alatt sem sikerült teljesíttetni a szankciót. Kilenc alkalommal a közérdekű munka büntetést szabadságvesztésre változtatták át. Érdekes, hogy az utógondozást – amikor a szabaduló elítéltek kérhetnek pártfogói segítséget – mindössze egy személy kérte. Ennek persze az is oka, hogy Egerben nincs úgynevezett nagy letöltőház.

Négymillió forintot fizettek ki az áldozatoknak

Az áldozatsegítésben – dr. Zvara Ágnes osztályvezető szakmai irányítása mellett – az állam teljes körű tájékoztatást, az érdekérvényesítés elősegítését, szakjogászi segítségnyújtást, azonnali pénzügyi segélyt és végül állami kárenyhítést adhat segítségként a bűncselekmények sértettjeinek. Az azonnali pénzügyi segély iránt egyébként tavaly 247 ügyfél összesen 297 kérelmet terjesztett elő. A szolgáltatások közül ezt veszik a legtöbben igénybe.

A szolgálat leginkább élelmezésre ad pénzsegélyt, továbbá lakhatásra, illetve gyógyszerköltségre. Az elmúlt évben együttesen csaknem 4,1 millió forintot fizetett ki a HMIH áldozatsegítő szolgálata a rászorulóknak, ebből több mint 2,8 milliót helyben, készpénzben. Egy-egy segély összege legfeljebb 79.550 forint lehetett. A szándékos személy elleni erőszakos bűntények áldozatait állami kárenyhítés is megilleti. Ez esetben rászoruló az a sértett, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az alapösszeg kétszeresét, tavaly 179 ezer 100 forintot. Nem árt tudni, hogy az azonnali pénzügyi segélyt a bűntény elkövetése után három munkanapon, az állami kárenyhítést három hónapon belül lehet kérelmezni. Nagyon lényeges szempont a hivatalban, hogy szolgáltatásaikat minél könnyebben érhessék el az állampolgárok. Ennek érdekében alakítottak ki az egri központi hivatal mellett kirendeltséget Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen és Lőrinciben. Az említett helyeken 2006 áprilisától váltak rendszeresekké az ügyfélfogadások.

Sikeres közvetítés: fát ültetett a fatolvaj a károsult telkén

A mediáció, azaz a büntetőügyekben való közvetítés is fontos része a HMIH munkájának. Tavaly 122 ügyben rendelték el javarészt az ügyészségeken, kis részben a bíróságokon ezt a fajta segítséget. A megállapodások arányai érzékletesek, hiszen az esetek 80 százalékában sikerült a felekkel közösen létrehozni. Illés Veronika mediátor vezetésével legtöbbször vagyon elleni, továbbá közlekedési és személy elleni bűncselekmények kapcsán indult ilyen eljárás. Előfordult, hogy karambol nyomán abban egyezett meg a sértett és a balesetet okozó, hogy utóbbi egymillió forintot fizet előbbinek. Különlegességnek számít az a történet, amikor a fatolvaj abban állapodott meg az általa meglopott személlyel, hogy jóvátételként annak telkén fákat ültet be.
Keretes anyag: A pártfogókat másfélezer ügyfél kereste meg
A jogi segítségnyújtó szolgálatot az elmúlt évben összesen 1524 ügyfél kereste meg. Ők kérhetnek okiratszerkesztést, peren kívüli tanácsadást, ingyenes szóbeli tájékoztatást. Utóbbit 912 embernek nyújtottak.
A múlt év elejétől új szolgáltatásként lépett be, hogy az azt igénylőknek mind polgári, mind büntetőeljárásban perbeli képviseletet ellátó pártfogó ügyvédet is biztosítanak. Ők fizetik, illetve előlegezik meg az ügyfelek helyett a pártfogó ügyvédi díjakat. Az előző esztendőben 222 ügyben bíráltak el kérelmet, s 219 esetben engedélyezték is a perbeli képviseletet pártfogó ügyvédnek.
(HEOL)