Az Országos Cigány Önkormányzat vezetője sajnálja, de nem kér bocsánatot

Bocsánatkérésre szólították fel tegnap közleményben Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét a kiskunlacházi gyermektámadásra tett kijelentése miatt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség emberi jogi munkacsoportjának tagjai. A bocsánatkérés mellett a munkacsoport elvárja, hogy Kolompár Orbán vonja vissza azt a kijelentését, amelyben „gyerekcsínynek" értékeli a kiskunlacházi esetet. Ismert, helyi cigány fiatalok egy csoportja a múlt csütörtökön bántalmazott egy 12 éves kislányt, aki iskola után kerékpárral tartott hazafelé. A nyolcfős banda körbefogta a gyermeket egy kereszteződésben, s olyan erővel fogták le a kezét, hogy a hüvelykujja meghúzódott. A táskáját kiborították, biciklijét feldöntötték, majd szexuális tartalmú megjegyzést tettek rá, amitől a kislány sokkot kapott, és bepisilt. A gyermeknek eszébe jutott Nórika esete, aki a barátnője volt. Emlékezetes, 2008 novemberében eddig ismeretlen tettesek a helyi művelődési ház közelében megerőszakolták, majd megfojtották a 14 éves Horák Nórát.
A rendőrség a mai napig nem találja a gyilkosokat. Kolompár Orbán az újabb kiskunlacházi bűncselekmény után szombaton telefonon azt nyilatkozta az ATV kereskedelmi televíziónak, hogy ezt a problémát ő inkább puszta „gyerekcsínynek" tudná be.

A Fidesz—KDNP-frakciószövetség emberi jogi munkacsoportjának tagjai leszögezték, megengedhetetlennek tartják bármely bűncselekmény kapcsán a kettős mérce, illetőleg a kétértelmű megfogalmazások alkalmazását. Egyúttal felszólították az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel annak érdekében, hogy a rendőrség mielőbb kerítse kézre a kiskunlacházi gyermekek sérelmére végrehajtott bűncselekmények, valamint a magyarországi roma és nem roma áldozatokkal járó gyilkosságok elkövetőit.

Megkerestük Kolompár Orbánt, aki viszont csak közleményben reagált. — Sajnálom, ha az ügy kapcsán egyes kereskedelmi médiumokban közölt nyilatkozatomból kiragadtak egy szerencsétlen mondatrészt, amely félremagyarázásra és újbóli hangulatkeltésre adott okot — fogalmazott az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, hozzátéve: roma vezetőként, demokrataként és családapaként is minden erőszakos cselekedetet elítél, különösen akkor, ha az védtelenek, különösen gyermekek vagy idősek ellen irányul.

(MN; saját szkennelés, mivel online még nincs fent)