Elképesztő a Fidesz pöffeszkedése, önhittsége. Amin csak az ostobasága tesz túl. Szerintük ugyanis a Fidesz azért a legalkalmasabb erő a cigánykérdés rendezésére, mert neki vannak egyedül cigány képviselői az EP-ben, ill. a magyar Országgyűlésben.

Aha. Az alábbi interjúban megszólaltatott Szijjártó tehát azt mondja, hogy mi (ők) azért a lehető legjobb választás erre a feladatra, mert – kizárólag származása, de nem tudása, rátermettsége vagy felkészültsége miatt – benyomtak az európai, ill. a magyar képviselőcsoportjukba pár sok esetben (pl. Farkas Flóri) kirakat-sittescigányt. Ez nekik a „siker”. Miközben arról mélyen hallgat, hogy mit sikerült az elmúlt 20 évben „elérni”, hogy a Kádár-kor (viszonylagos) közbiztonsága, nyugalma után milyen mélyre jutottunk, „köszönhetően” többek között a bekeményíteni nem kívánó Fidesznek is. Kíváncsiak vagyunk arra is, ezt az ostoba szöveget szemtől szembe elmondta volna-e Szögi Lajos a cigányok által jobbikosságuk miatt azóta is állandóan halállal fenyegetett árváinak. Vagy mondjuk Solymosi néni unokájának. Vagy bárkiének, akiket „rendesen beintegrált” cigányok gyilkoltak meg.

Szijjártó bizonyságát adta annak, hogy pártja nem csak hogy nem akarja megoldani a cigánykérdést (amelynek csak egy, eddig is – pl. Érpatakon – fényesen szereplő módja van: a Jobbiké), de még csak halvány fogalma sincs arról, hogy mégis mit kellene tenni. Szerintük az már a rátermettségük bizonyítéka, ha pár, amúgy rettenetesen ostoba (hadd utaljunk arra, hogy Járóka Lívia gyakorlatilag Mohácsi Viktória [jóbarátja] kicsit gyengített, "fékezettebb habzású" kiadása – ugyanaz a rajvédő, a népének hibáit még csak véletlenül sem elismerő fellépés) kirakatcigányt benyomnak a parlamentbe.

Ha valaki tudja, mit és hogy kell csinálni a cigókkal, az még csak véletlenül sem Magyarország, azaz a Fidesz. Hanem mondjuk Olaszország. Franciaország. Spanyolország. Finnország. Dánia. Csehország. Szlovákia. Kanada. Svájc. Az USA. Anglia. Az utóbbi időben látványosan bekeményítő, a korcsokat sorban elzavaró Svédország. Írország. Mind-mind olyan ország, ahol sokkal-sokkal keményebben állnak hozzájuk – ahogy azt már ezer és egy cikkünkben vázoltuk. Az eredmény sok esetben látható is: a derék, még a saját állampolgáraikat (amit maga a Népszabadság ismert el) is „betáboroztató” olaszok például pár hónap alatt megszabadultak a kolonc túlnyomó többségétől. De semmiképp nem Magyarország, ahol cigányaink gyakorlatilag naponta ölnek meg embereket – és a „kisebb” bűncselekményeikről ne is beszéljünk.

Jellemző, hogy a beszélgetésből egy rövidített összesítést közlő, kormánypárti Híradó.hu még csak véletlenül sem igyekezett Szijjártó ostobaságait bővebben ismertetni – ők is jól érezték, mekkora ostobaságot nyilatkozott a szerencsétlen, és nem akarták felhívni rá még jobban az emberek figyelmét. A miénket persze így sem kerülte el :-)

Idézet következik az alábbi videóból:

[A magyar miniszterelnök az Európai Néppárt alelnökeként korábban is kezdeményezte, hogy a néppárt játsszon vezető szerepet egy Európa Uniós szintű egységes roma-stratégia kialakításában, amelynek az a lényege,  hogy a romákat ott kell integrálni, abban a társadalomban, ahol ének. A magyar elnökség időszakának egyik legfontosabb kérdése lesz ennek a közös nagy európai roma-stratégiának kialakítása,] [06:07-től] „és mi jól állunk, mert van tapasztalatunk, hát hogy távolabb ne menjünk, az Európai Parlament egyetlen roma képviselőjét a Fidesz delegálta az Európai Parlamentbe Járóka Lívia személyében. Vagy, ugye, Magyarországon is a parlamenti frakciónkban ülnek roma képviselők, van egy szerződésünk a legnagyobb magyar roma szervezettel, ugye, a Lungo Drom-mal. Tehát jól állunk, nekünk vannak tapasztalataink és vezető szerepet tudunk abban játszani, hogy ezt az európai mértékű problémát európai megoldással tudjuk kezelni. Itt van egy nagyon fontos...

Szerkesztő közbevág; elmondja, hogy eddig semmi közös cigányügyi irányvonalat soha nem tudott az EU bevezetni.

Szijjártó:
Szerintem három dolog szól amellett, hogy a magyar elnökség ebből a szempontból sikeres tud lenni, az egyik, ahogy már mondtam, a tapasztalat – van tapasztalatunk. A második, hogy azt mindenki felismerte, hogy az eddigi mechanizmusok nem működtek. Tehát, hogy is mondjam, túl sok közvetítő volt a pénzt adó szervezet és a pénz felhasználásának, magyarul a romaintegrációnak a pontjai között. Tehát új mechanizmusokat kell teremteni, ahol a pénzt valóban arra használják fel, amire szánják. És a harmadik fontos pont, ami a megoldás irányába visz, hogy itt egy Európai Unió alapértékének számító jogról és az azzal való visszaélésről, és így annak a negligálásáról van szó, ez pedig az emberek szabad áramlása, szabad mozgásnak a joga, ami az Európai Unió egyik legfontosabb alapértéke - mondta a szóvivő.