Számtalan anyagunkban (egyik ITT) foglalkoztunk Tiszabővel és annak bűnöző, uzsorás vezetésével, amelynek még a közismert tűzoltókifosztás-mentegetése („Milyen lopás? Nem volt ott semmilyen lopás! Senki nem vitt el semmit! Különben is, vissza lett az téve a helyére. Egyébként is, nem kellene ezt az újságban megírni!”) volt aránylag a legártatlanabb "csínytevése".

Az alábbi két, időrendi sorrendben (először a régebbi, majd az újabb) következő cikkből is kiderül, amit régebbi anyagainkban is már aláhúztunk: Tiszabőn nem csupán a „talpas” cigányok bűnözők (többek között gyerekgyilkosok és magyar-terrorizálók), hanem a vezetés is. Nem véletlen, hogy a második cikknek már a címe („Nem tudom mi lett volna a kommandósok nélkül”) is a cigóvezetők terrorjára utal. Talán mondanunk sem kell, a fenti idézetet „elkövető” (cigány) Farkas Barnabás polgármester, akinek jó pár családtagját is letartóztatták, most kussol. Pedig de jó lenne hallani megint valami jó kis, lehetőleg még a fentieken (vagy a többi közismert cigó védekezésen: „Meglehet, ott se vótam”, „Bedobtak az udvarra”, „Úgy eszméltem fel, hogy fegyverek voltak a kezemben” stb.) is túltevő aranyköpést...
Apropó, az első cikkre érkezett egyik olvasói reakció így kezdődik: „Az újságcikkben említett képviselő urak döntöttek arról is 2010. decemberében, hogy az óvónők, tanítók, tanárok havi bérét nem kell kifizetni, mert "a magyarok nem dolgoztak meg érte"”. Hoppá! Ez utóbbi lett volna a magyarázatuk? Ha ez igaz (olvasói információról van szó, így nem tudjuk, mekkora az igazságtartalma), az igencsak gyászos képet fest cigányainkról. De mit is várunk attól a söpredéktől, amely a médiumaiban (pl. a C-Press-en) valami elképesztő módon uszít ellenünk.
Ha már a C-Press-ről esett szó... Hadd ajánljuk mindenki szíves figyelmébe az oldalon található „Közösségi üzenőfal” ablakot (jobbra, középen van). Ha valaki nem akar keresgélni / ablakot görgetni, illetve zavarja az erőforrás-zabáló animáció az oldalon, használja EZT a közvetlen hivatkozást, amely csak a hozzászólásokat listázza. Nagyon-nagyon ajánljuk különösen „mr1 cigány”, „Bocsika1” és „renoval” hozzászólásainak olvasgatását. Ők tipikus cigányok (mr1 cigány például a „Magyar” Rádió egyik szerkesztője!) és valami elementáris erővel gyűlölik az őket eltartó és (sajnos) megtűrő (még) többségi nemzetet.

A tegnapelőtti cikk:
Kék fénybe borult a falu, mindent elözönlöttek a rendőrök
Kedden éjjel Tiszabőn tizenegy olyan embert állított elő, majd vett őrizetbe a rendőrség, aki kapcsolatba hozható az elmúlt évtized úgynevezett „szocpolos” ügyeivel. A nyomozás még tavaly indult, és jóval több mint száz esetet érintett.

Tiszabőről származó, egybehangzó információink szerint a kedd éjszakai akció során begyűjtött személyek között ott van a település egyik alpolgármestere, M. Gyula, valamint egy önkormányzati képviselő, M. Zsolt is. Úgy tudjuk, a rendőrségi akció során Farkas Barnabás polgármester fiát és két vejét is őrizetbe vették. Ugyanígy járt az a helybéli férfi, M. Csaba, akit a közelmúltban a szolnoki Plaza parkolójában kommandósok fogtak le — majd akit nem sokkal később kiengedtek —, miután nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak kocsija csomagtartójában.

A kedd éjszakai akció egy tavaly indult, és a végéhez közelítő, kiterjedt nyomozás része. Az elmúlt bő fél esztendőben a rendőrség azokat a személyeket hallgatta ki sorban, akik jogilag elkövetőknek minősülnek az ügyben, de ténylegesen inkább becsapottak lehetnének. Azokat, akik néhány százezer forintért „eladták” a szociálpolitikai támogatásukat, s így maguk is csalást követtek el. Kedden éjjel aztán további gyanúsítottakat vettek őrizetbe, őket valószínűleg csalással gyanúsítja a rendőrség.

Emlékezhetünk: 2009-ig volt érvényben az a gyermekek számától függő szociálpolitikai támogatás, ami fontos segítséget jelentett a lakást vásárolni vagy építeni szándékozóknak, ugyanakkor remek kiskapukat nyitott a könnyű pénzkeresetre. Az „ügyesek” ugyanis hamar észrevették a könnyen megszerezhető milliókat, és pontosan megtervezték a hozzájuk vezető utakat is.

Az élelmes szocpolozó először is keresett magának egy olyan szegény — nehéz anyagi helyzetben lévő, két-három gyerekkel rendelkező — családot, amelyik még nem vette igénybe a lakásszerzéshez járó állami támogatást. A „vállalkozó” hát  felajánlotta, hogy „megveszi a szocpoljukat”, s ehhez csak egy fiktív lakásvásárlást kell lejátszaniuk.

A „vállalkozó” dolga tulajdonképpen egyszerű volt: egy általa már jó előre megvásárolt, csupán néhány százezret érő házat papíron eladott a családnak, éppen annyi pénzért, amennyi a várható szocpol támogatás és a kötelező 30 százalékos önerő összege volt; többnyire 1,9 és 4 millió forint közé eső tétekről volt szó. A formailag tökéletes adásvételi szerződést a „vállalkozó” saját jól „bejáratott” ügyvédje készítette jó pénzért, ellátva a dokumentumot minden létező érvényességi kellékkel.

Az efféle ügyek visszatérő szereplője minden esetben egy ingatlanbecslő és az adott település jegyzője. A becsüsök tudták a dolgukat: kiállították a jelentős, helyenként akár nyolc-tízszeres mértékű túlbecslést tartalmazó papírokat, és kasszírozták az előre kialkudott jattot. Az adott település jegyzőjének arról kellett nyilatkoznia pecsétes papíron — külön minden egyes ügyletben —, hogy a szerződésben szereplő vételár megfelel a helyben kialakult piaci áraknak. Akad olyan hivatalfőnök is, aki — miközben egy hivatalos iratban leírta, hogy a falujában három-négyszázezer forint az ingatlanok átlagos ára —, sorozatban adta ki a nyilatkozatokat a két-hárommilliós vételárak realitásáról.

A szükséges dokumentumok birtokában a „vállalkozó” már nyugodtan lehívhatta a banktól a családnak járó szociálpolitikai támogatást. Kifizetett belőle minden érintettet, és ügyletenként milliós nagyságrendű összeg maradt meg neki.

A „vállalkozók” persze építettek is a szociálpolitikai támogatásból! Felhúzták a falakat, szerkezetkésszé tették az épületet, majd kihívták a bank képviselőjét, s leigazoltatták a támogatás kifizetéséhez szükséges készültségi fokot. Amikor aztán a bankszámlájukon tudták a pénzt, többet már nemigen költöttek a befejezetlen épületekre. A csalódott családok kétharmadig, háromnegyedig kész épületekbe kényszerültek beköltözni, de az is sűrűn előfordult, hogy napokkal a banki bejárás után az építők már bontották is a házat, hogy az anyagot más telken, új csaláshoz használják fel.

Így történhetett ez Tiszabőn is! A szocpolozással, illetve a keddi akcióval kapcsolatban feltett kérdéseinkre tegnap lapzártánkig nem érkezett válasz.

A polgármester nem nyilatkozott

A kedd éjszaka Tiszabőn történt események után kíváncsiak voltunk Farkas Barnabás polgármester véleményére is. Szerettük volna megkérdezni, hogy miként érintette képviselőtársainak és családtagjainak őrizetbe vétele. A sokadik próbálkozásunkra telefonon sikerült beszélnünk a település vezetőjével, aki korábban mindig készségesen nyilatkozott lapunknak. Most azonban meglehetősen szűkszavú volt.

— Ne haragudjanak, nem szeretnék nyilatkozni — felelte érdeklődésünkre. — Azt azért megerősíthetem, hogy tizenegy személyt vett őrizetbe éjszaka Tiszabőn a rendőrség, s közöttük olyanok is vannak, akik közéleti szerepet töltenek be a faluban.

A tegnapi anyag:
„Nem tudom mi lett volna a kommandósok nélkül”
Tiszabő szokatlanul csendes az utóbbi napokban. Elnéptelenedtek az utcák, az emberek nem állnak meg beszélgetni egymással, mint máskor, inkább behúzódnak a házaikba. Még a biciklin fát toló emberek se látszanak semerre, pedig fűtésszezon van. A falu megdöbbent a szocpolozóik letartóztatásán.

Amint arról tegnap már hírt adtunk, kedden éjjel a rendőrség — erős ügyész jelenlét mellett — kilenc embert tartóztatott le Tiszabőn, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bűnszövetkezetben, több mint kilencven rendbeli csalást követtek el, a szociálpolitikai lakástámogatások jogosulatlan igénylésével. A rendőrök hosszú hónapok munkájával göngyölítették fel idáig az ügyet, és úgy tudjuk, a nyomozásnak még messze nincs vége. A csalás mellett, afféle kísérő cselekményekként, sokrendbeli okirathamisítást és zugírászkodást is a gyanúsítottak terhére ró a nyomozó hatóság.

A tiszabőiek nem a bűncselekmények hírén döbbentek meg, mert azokról mindvégig sokan tudtak a faluban. Onnan a meglepetés, hogy olyan embereket is begyűjtöttek kedd este a rendőrök, akiket eddig sérhetetlennek hittek Tiszabőn. Egy alpolgármester és egy önkormányzati képviselő mellett ugyanis helyben nagyhatalmúnak tekinthető klánok egy-két tagja is az őrizetbe vettek között van.

A megyei rendőr-főkapitányság rendőrei pénteken délben állították bíróság elé Szolnokon a kilenc őrizetbe vett gyanúsítottat, hogy a bíró a 72 órás őrizeti idő leteltével elrendelje az előzetes letartóztatásukat. Ez alkalomra azonban nemcsak az őrizetesek jelentek meg az igazságszolgáltatás épületében, hanem otthonról a rokonság is.

A védők között ott láthattuk dr. Bárándy Péter sztárügyvédet, aki M. Csaba érdekeit igyekszik az eljárásban képviselni. Bárándy ügyvéd ugyanis az utóbbi esztendőkben többször is feltűnt már tiszabői vonatkozású eljárásokban. Most azt az M. Csabát védi, aki néhány hónapja egy kisebbfajta hadsereg felfegyverzéséhez elegendő arzenállal „bukott meg” Szolnokon, s aki egyébként egy tiszabői származású zenész testvére.

A bíróság végül elfogadta az ügyészség indokait, és egy hónapra mind a kilenc gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.  Valósnak látta ugyanis a szökés és elrejtőzés, valamint az összebeszélés és a bizonyítékok eltüntetésének — különösen a tanúk befolyásolásának veszélyét, és tekintettel volt az ügy kiemelt tárgyi súlyára is. A gyanúsítottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen, s a fellebbezésekről a megyei bíróság dönt. 

Az újságíróknak is kijutott a fenyegetésekből: "Nem tudom mi lett volna, a kommandósok nélkül." - mondta egyikőjük a pénteki tárgyalás előtt. Ha kíváncsi rá, hogy pontosan mi is játszódott le a tárgyalóterem előtt, megtudhatja az Új Néplap szombati számából.
(szoljon)