A buzik jogaiért tüntettek félmeztelenül a Femen ukrán "nőjogi szervezet" aktivistái vasárnap a Szent Péter téren, egy időben az aberráltak házassága elleni franciaországi tüntetéssel.
A három francia és egy ukrán nő a Szent Péter tér közepén, a még itt álló karácsonyfa közelében vett le mindent a felsőtestéről. A végül csak nadrágot viselő szégyentelenek toplessben tüntettek, miközben XVI. Benedek pápa az Úrangyala-imádságot mondta dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából.
A nagy, fekete betűkkel, a meztelen hátukra írt In Gay We Trust (Mi a melegekben hiszünk) jelszót kiabálta a Femen mozgalom négy aktivistája. Mellkasukon és hasukon a Shut up! (Pofa be!) feliratot viselték az istenkáromlók. Az egyik haladó szellemű, kellően emancipált ribanc, nyakán a francia Égalité (egyenlőség) szót mutatta az őket kísérő fotósoknak.
Az öntudatos nőket a Szent Péter téren szolgáló, civilbe öltözött olasz csendőrök azonnal körbevették és kisebb dulakodás után a Szent Péter téri fogdába kísérték őket azonosításra. Ott derült ki, hogy a tüntetők ukrán tagja Inna Szevcsenko, a Femen Franciaországban élő vezetője volt.
A Femen öt tagja már 2011 novemberében is megpróbált levetkőzni a Szent Péter téren, de ez csak egyiküknek sikerült, mivel a csendőrség akkor gyorsabban avatkozott be.
Frissítés: Tömegtüntetés az aberráltak többletjogai ellen Párizsban
Tízezrek részvételével megkezdődtek vasárnap Párizsban a Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnök buziházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulások.
A katolikus egyház és a jobboldali ellenzék támogatásával rendezett, jó hangulatú, színes tömegrendezvény keretében a francia főváros négy pontjáról indultak a tüntetők az Eiffel-torony előtti Mars-mező felé, ahova a rendőrség 150-300 ezer résztvevőt vár a nap folyamán.
A parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység. A jogszabály arra a gyalázatra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan megadják ezeket a többletjogokat az aberráltaknak.
"A megmozdulás tesztértékű Francois Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent André Vingt-Trois, Párizs érseke is. Az egyházi vezető üdvözölte, hogy sok katolikus kifejezi véleményét. Ugyanakkor leszögezte, hogy "ez nem egy kormányellenes egyházi tüntetés".
Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök, az UMP egyik elnökjelöltje és Marine Le Pen, a "radikális" Nemzeti Front elnöke viszont nem vett részt a tüntetésen, amelynek céljaival egyikük sem ért egyet.
A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista (eredeti nevén Virginie Télenne). Ő magukat "melegnek" valló fiatalemberek társaságában többször is hangsúlyozta, hogy a megmozdulás nem a homoszexuálisok ellen irányul, hanem azt a célt szolgálja, hogy megőrizze "a társadalmi struktúrát meghatározó intézményeket".
Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének megfelelően a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.
Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 56 százaléka támogatja a buziházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt "csak" a franciák fele engedélyezné.
A tervezet ellenzői azonban nem mind együtt tüntetnek. Így például a szervezők kérésére a "szélsőjobboldalhoz" közeli fundamentalista katolikus szervezet, az úgynevezett Civitas intézet külön útvonalon vonul fel, szigorú rendőri biztosítással, miután a korábbi tüntetéseken tagjaik rendbontásokat idéztek elő.
A tüntetéssel egyidőben az ukrán Femen négy ribanca a vatikáni Szent Péter téren félmeztelenre vetkőzött.
Képgaléria a Szent Péter téren őrjöngő felvilágosultakról
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: