A nagyobb holokamu-emléknapok előtt - tulajdonképpen az év bármely napján - kaftánék előhúzzák az önsajnáltató, gójokban bűntudatot keltő (a kívánt rész aláhúzandó) kártyát. A holokauszt-kassza nyitogatását - a megalázkodást elősegíteni kívánó „Aktív Európai Emlékezet” illetve a hazugságokkal riogató Kantor Központ után - régi ismerősünk, a Simon Wiesenthal Központ folytatja. (Ne feledjük el, mindez egyetlen nap "termése"!)
A Képíró Sándort halálba kergető - és magát erre igen büszkének tartó - Efraim Zuroff-féle megélhetési nácivadász Simon Wiesenthal Központ közzétette idei "listáját" a világ legkeresettebb "nácijairól". A tizenkettedik éves jelentést a Times of Israel közölte. Zentai lekerült róla, de Magyarország rajta maradt.
A tízfős lista élén két, az Egyesült Államokba szökött egykori SS-lágerőr áll: Hans (Antanas) Lipschis és Theodor Szehinskyj. Lekerült a névsorról Zentai Károly, miután Ausztrália megtagadta kiadását Magyarországnak. A Zentai-ügyet a központ a vizsgált időszak „legnagyobb csalódásának” nevezi.
A jelentés az elmúlt év "leginkább pozitív fejleményeként" Csatáry László ügyét könyveli el, akit vád alá helyeztek, elvették útlevelét, és házi őrizetben várja a büntetőeljárást.
A-tól F-ig "rangsorolta" az országokat a központ, a listán az Egyesült Államok a legjobb, A, Magyarország pedig a következő, B fokozatot kapta Kanada, Németország, Olaszország és Szerbia társaságában. Az F-1 kategóriába azok az országok kerülnek, amelyek jogi vagy ideológiai korlátozások miatt megtagadják az aggastyánok utáni nyomozást, még inkább üldözésüket, az F-2-be pedig azok, amelyekben nincsenek jogi akadályai a vizsgálatnak és üldözésnek, de amelyek erőfeszítései teljes kudarcot vallottak a vizsgált időszakban, esetleg nem működtek együtt a zsidóknak megfelelően.
Nagyban akadályozza a soá felelőseinek elítélését a balti országok vezette kampány a holokauszt történetének torzítására, valamint a kommunista és náci bűnök egyenlőségének elfogadtatására - vélekedik a jelentést jegyző Efraim Zuroff, az intézmény igazgatója.
Van egy extra kategória is: "X" minősítést kapott Argentína, Fehéroroszország, Belgium, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Dánia, Luxemburg, Paraguay, Oroszország, Szlovénia és Uruguay. Ezek az országok megtagadták mind a nyomozást, mind az adatszolgáltatást.
(Kuruc.info - MTI nyomán)