Halála miatt ejtették Greville Janner pedofíliával vádolt munkáspárti parlamenti képviselő perét pénteken. Greville - talán nem mellesleg - a nagy-britanniai zsidó képviselők tanácsának elnöke is volt.
A "főnemes" végig kitartott ártatlansága mellett, családja mellett a brit parlament is védelmébe vette. A '60-as és '80-as évek között 12 bűncselekménnyel vádolták meg a 26 éven át parlamenti képviselőként tevékenykedő zsidót.
A férfi '91-ben került célkeresztbe, mikor a liecestershire-i gyermekotthon életfogytiglanra ítélt vezetője bűntársaként nevezte meg.
Majd egymás után jöttek a kifogások: Janner először nem jelent meg a perén, majd demenciát állapítottak meg nála. Végül 2014-ben újra elővették a gyermekbántalmazási pert, de decemberben a férfi halála miatt a bíróság úgy döntött, végleg lezárják a kínos procedúrát.
Zoom
Greville Janner, a "brit főnemes"
Janner egyik áldozata a Guardiannek úgy nyilatkozott: a férfi halála szerinte nem elegendő ok az eljárás megszüntetésére. Az ügyészek posztumusz tárgyalást indítványoztak, de a bíró pénteken úgy határozott, az ügyet lezártnak tekinti. A felháborodott áldozat szerint a döntés mögött komoly politikai okok állnak, hiszen a hatóságok már az első naptól kezdve az ügy eltussolásán dolgoztak.
A brit lapnak nyilatkozó 54 éves áldozat szerint Janner több éven keresztül folyamatosan bántalmazta őt a gyermekotthonban, így csalódottan értesült a per megszüntetéséről. Janner bűncselekményeit amúgy is távollétében tárgyalták volna, így nem tartja logikus lépésnek, hogy a férfi halála ennyire befolyásolja a per jövőjét.
"Az, hogy Janner már nem él, nem fontos a per szempontjából. Legalább egyszer az áldozatokra is gondolhattak volna, engedhették volna, hogy elmondjuk a bíróságon, mit tett velünk. Így a döntés áthelyezték volna az esküdtszék kezébe."
Az áldozat úgy nyilatkozott, cserbenhagyta az igazságszolgáltatás: "El akartam mondani, mi történt velem. Azt reméltem, végre lezárhatom életemnek ezt a részét. Gondoljanak arra, mit éltünk át mi, az áldozatok. Összegyűjtöttük minden bátorságunkat, beszéltünk a rendőrséggel, először senki sem hitt nekünk, majd évtizedekkel később bíróságra vittük az ügyet. És megint veszítettünk, Janner megint kihúzta magát a felelősség alól, most éppen azzal, hogy már nem él."
(Híradó - The Guardian nyomán)
Kapcsolódó: