Magyarország az izraeli elvárásnak megfelelően a megszállt területeken létesített zsidó településekkel kapcsolatos Izrael-ellenes határozat ellen szavazott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A pénteki szavazás érdekessége, hogy hazánk képviselője egyedüli európai országként szavazott az izraeli megszállók által elkövetett jogtalanságokat elítélő határozat ellen - írja a Háárec című izraeli napilap.
Zoom
Orbán Viktor fogadja Likud-testvérét Budapesten 2017 júliusában (fotó: MTI)
Amint arról korábban beszámoltunk, a Mákor Rison című izraeli hírportál megírta: Juvál Rotem, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója néhány nappal ezelőtt fölhívta telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, és arra ösztökélte, hogy hazánk az Európai Parlament (EP) Külügyi Bizottságának Emberi Jogi Albizottságában ne szavazza meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es, az Izrael által megszállt területekkel kapcsolatos határozatának az Európai Unió általi gyakorlati végrehajtását.
Arról nincs tudomásunk, hogy az izraeli hírportál említette EP-albizottságban történt-e a szavazás a megszállt területek ügyében, ám az biztos: Genfben pénteken megejtették a szavazást az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, ahol az Izrael megszállta területeket érintő határozati javaslatok megszavazásakor hazánk a jeruzsálemi utasításoknak megfelelően járt el.
Zoom
Nikki Haley és főnöke, Binjámi Netanjáhu Jeruzsálemben (fotó: Fb)
Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (EJT) pénteken összesen öt, az Izrael által megszállt területekkel kapcsolatos határozati javaslatról szavaztak a tagországok képviselői. (Az EJT-nek összesen 47 tagja van, így a 2016 őszén hároméves időszakra ismét beválasztott Magyarország is - H. J.). Budapest pénteken egyedüli európai országként nemmel szavazott az Izraelre nézve hátrányos határozati javaslatra. A határozati javaslat ellen az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, az afrikai Togo és Magyarország szavazott... Még a zsidó legfelsőbb politikai vezetésnek örvendő Ukrajna is csak tartózkodott.
De nézzük, hogy pontosan miről szól a Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök szerint "cirkuszi" határozat.
  1. 1. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozata értelmében az EJT leszögezi: Az Izrael által 1967-ben megszállt területeken létrehozott zsidó települések törvénytelenek. A határozat egyben fölszólítja az országokat, hogy ítéljék el a megszállt területeken levő zsidó települések kibővítését, s tegyenek különbséget az 1967-ben megszállt területek és a nemzetközi jog szerint is Izrael Államhoz tartozó területek között, érvényesítsék a gazdasági szankciókat a megszállt területek zsidó településeivel szemben.
  2. 2. Az ENSZ Emberi Jogi Szervezete megszállt területnek minősíti az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett szíriai Golán-fennsíkot, s egyben fölszólítja Izraelt, hogy hagyjon föl az ottani zsidó települések építésével és a nevezett terület elzsidósításával.
  3. 3. Az EJT elismeri a palesztinok önrendelkezési, államalapítási jogát.
  4. 4. Az EJT határozatban szólítja föl Izraelt a nemzetközi jog és törvények tiszteletben tartására a megszállt területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is.
  5. 5. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa fölszólítja Izraelt az emberi jogok tiszteletben tartására az általa megszállt Ciszjordániában, illetve jelenleg a Hamász kormányozta Gázai övezetben. A határozat egyben elítéli Izraelt, miért nem hajlandó együttműködni az ENSZ által kinevezett bizottsággal a Gázai övezet ellen indított Szilárd sziklafok fedőnevű, több ezer polgári személy halálával végződő hadművelet kivizsgálására.
Nikki Haley, az Amerikai Egyesült Államok ENSZ-nagykövete erélyesen támadta az EJT Izraelt elítélő határozatát, s egyben kijelentette, hogy a történtek után Washington fontolóra veszi, hogy amiképpen nemrégiben az UNESCO-ból, úgy az Izraelt ért újabb "méltánytalanság" miatt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából is kilép.
Zoom
Binjámin Netanjáhu az épülő Hár Homá zsidó település határában (fotó: Yonatan Sindel)
De a legbeszédesebb mégis Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök megnyilatkozása volt, aki a többi között ezt mondta: "Ismét a valóságtól elrugaszkodott határozatok születtek egy olyan cirkuszban, amely magát az Emberi Jogok Tanácsának nevezi. (Még szerencse, hogy pártunk és kormányunk ellene szavazott ennek a cirkuszi mutatványnak - H. J.) S ezért itt az ideje, hogy az Emberi Jogok Tanácsát átnevezzék a Közel-Kelet Egyetlen Demokráciája Elleni Határozatok Tanácsának", jelentette ki a rá jellemző pimaszsággal az izraeli kormányfő.
H. J. - Kuruc.info