Tucatnyi nagyrendezvényhez, többek között a kormány által támogatott programokhoz és a rendszeresen közpénzből is a devianciát népszerűsítő Zsiget Fesztiválhoz adott szerdán 2010 végéig szóló hároméves, ingyenes közterület-használati engedélyt a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. Nem kapott viszont területet a honfoglalók életét és harcmodorát bemutató lovas juniális.
A Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés alapján egyebek közt a nyaranta szervezett Budapesti Búcsú, a Lánchíd ünnepe, a zene ünnepe, a tavaszi és az őszi fesztiválhoz kapcsolódó rendezvények, valamint az önkormányzat támogatását bíró karácsonyi-szilveszteri rendezvények kaptak közterület-használati engedélyt.
Ugyancsak egyhangúlag támogatta a bizottság a Hajógyári-sziget hagyományos nyári eseményét, a Gyerek-szigetet és a Sziget Fesztivál hároméves ingyenes közterület-használati kérelmét. Ez utóbbit az ellenzék azért támogatta, mivel egyharmaddal kisebb területet, 620 ezer négyzetmétert kapnak az igényelttel szemben - nyilatkozta Ughy Attila bizottsági elnök az MTI-nek.
A fideszes politikus elmondta azt is, hogy egy múlt évi kormányrendelet miatt már csak húsvét, karácsony és szilveszter táján tarthatók közterületi vásárok. Emiatt számos vásár-fesztivál jellegű kérelmet elutasítottak. Az önkormányzat által szorgalmazott, s ezen ünnepek kapcsán szervezett vásárok azonban zöld utat kaptak. Ughy Attila hangsúlyozta, hogy diszkriminatívnak tartja ezt a kormányrendeletet, amely az önkormányzati tulajdon használatát korlátozza. Emlékeztetett rá: már tavaly javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat kezdeményezze ennek a kormányrendeletnek a megváltoztatását, ez idáig azonban nem lépett ebben a kérdésben a városvezetés.
Néhány héttel korábbi elutasító álláspontját módosítva a bizottság három évre közterület-használati engedélyt adott az A 38-as hajó működéséhez, kikötőhasználatához. Ughy Attila közölte, azért változtattak álláspontjukon, mivel tarthatatlan, hogy a városvezetés csak ígérgeti hónapok óta a dunai kikötői koncepciót, ami miatt korábban elhalasztották a döntést. Az elnök leszögezte, hogy ezek után más hajó kikötői kérelmekhez is engedélyt adnak, az egyenlő elbírálás jegyében.
A főpolgármesteri hivatal javaslatára a bizottság nem adott közterület-használati engedélyt a Hajógyári-szigeten idén és a következő években tervezett lovas juniálishoz, jurta-találkozóhoz, fényünnephez. Osztották a hivatal azon véleményét is, hogy júliusban nem rendezhetik meg a Krisna-tudatú hívők a tradicionális indiai szekeres rendezvényeket a Vörösmarty téren, ahol egyébként a főváros cége tucatnyi bódéval tervez majd karácsonyi és húsvéti vásárokat.
A bizottság hozzájárult ahhoz, hogy tíz HÉV- és metrómegálló mellett összesen 210 férőhelyes biciklitároló létesüljön. A Margit híd felújítása kapcsán kért közterület-használati kérelmet elnapolták, mivel a Szabadság híd rekonstrukciójának befejezési ideje még bizonytalan - jegyezte meg az elnök. A bizottság tájékoztatást kapott arról, hogy ez év októberében a NATO védelmi miniszterek találkozója miatt Budapest számos területén, például a Hősök tere környékén, az Újpesti rakparton és a Lánchíd térségében is korlátozzák a forgalmat.