Buzeroid kultúrzsidó a Nemzeti élén
Mint ismeretes, Alföldi Róbert kinevezése óta komoly bírálatok érik a Nemzeti Színházat. De persze csak azért, mert a magyarok szélsőségesek. Ez derül ki az alábbiakból is... Az ATV honlapjának (!) cikke.
A főigazgató és rendező perverz és obszcén darabjai a közvéleményt is megosztották, de a régi nagy színészgeneráció sem érti, hova züllött a kultúra közvetítésének egyik zászlóshajója.
Ezúttal a budapesti Helyi Téma nevű újság tizedik kerületi kiadásában olvashatunk az újabb botrányról, amit Botho Straus darabja, A park váltott ki. A lapnak egy egyetemista lány nyilatkozik, aki szerint nagy megrökönyödést és vékonyka tapsot váltott ki az előadás a nézőkből. „Nagy Mari szinte végig ruhátlanul mutatkozik, szerepének legdurvább akkordja az, amikor egy félig szétroncsolt tehéntetemből mászik elő pőrén. Értem, hogy a darab arról szól, hogy hogyan tűnik el az ember életéből a szeretet és az érzékiség, hogyan váltak a kapcsolatok számító üzletté, de amikor az egyik jelenetben egy nagypapa megerőszakolt egy kövérkés, gátlásos kamaszlányt, többen kimentek a teremből” - mesélt a megrökönyödésről Zsanett. Az egyetemista lány úgy gondolja, hogy megértette Alföldi üzenetét, de szerinte a megfogalmazás zavaros. „A Nemzetiben klasszikusokhoz vagyunk szokva” - tette hozzá.
Hasonló perverz elemek Alföldi más darabjaiban is előfordulnak, a lap be is számol a Bárka Színházban általa rendezett Szentivánéji álomról. Az egyik néző szerint ez az előadás még inkább tele van gyomorforgató és perverz jelenetekkel, sok tizenéves fiúcska ágyékkötőben rohangál a színpadon, később pedig négyes csoportszexet imitálnak. „Ez a modern átdolgozás inkább pornográf, mint művészi” - vélekedett a közönség tagja.
Mivé lett a Nemzeti? című cikkében a Hetek című hetilap már korábban foglalkozott az ország első színházának állapotával, illetve a hazai színjátszásban végbemenő trendekkel. A Nemzeti Színházzal kapcsolatban azt állította a cikk, hogy több botrányszagú darabot is repertoárjára tűzött: A Pokoli disznótort, A jég című előadást, illetve az Alföldi Róbert által megrendezett János vitézt. A színház honlapján található vendégkönyvből idézett kritikus bejegyzéseket, majd ezek, a színház által publikált fotók, továbbá különböző kritikák alapján megállapították, hogy a nevezett művekben meztelenkedés, trágárság és olyan „újszerű” értelmezések fedezhetőek fel, melyek nem feltétlenül a Nemzeti Színházba valók.
Nemrég, szintén a Heteknek Verebes István is elmondta, hogy bár korosztálya legnagyobb tehetségének tartja Alföldit, szerinte egy nemi aktus ábrázolásában semmilyen üzenet nincs. „Az a gyanúm, hogy azoknál van valami zavar, akik ennek bemutatását szorgalmazzák. Valami megoldatlanság van a paplan alatt, és a színpadon akarják átélni azt, amit az intim szférában nem nagyon tudnak”- mondta Verebes, aki maga is eltöltött 40 évet a színház világában.
Kapcsolódó: