Picinyke hazánk a kettős mérce földje – ezt bizonyítja Vágó Istvánról szóló, egy másik kozmopolita, értékrendhiányos médiamanipulátor által készített interjúkötet is.
Miközben a nemzetiszocialista eszmék közéletben való felvetéséért is börtönt kockáztat egy normális, rendpárti értékeket valló fiatal, addig a kereskedelmi tévék egykori „okosembere” nyugodtan biztathatja – alig bújtatott módon – drogozásra a fiatalokat. Borítékolható, Vágó István ellen nem fog eljárás indulni.
A Bors hozzájutott Vágó István Kinyitom a számat! című, hétfőn megjelenő könyvének néhány részletéhez. A kötetet Bárdos András jegyzi, ő készített interjút a televíziózás ikonjával. Vágó az egyik részben arról beszél, hogy évtizedekkel ezelőtt Indiában kipróbálta az összes könnyű drogot.
– Benáresznek hívták – ma Varanasi – azt a várost, ahol bizonyos keretek között nem tiltották a drogokat. Sem a kereskedelmet, sem a fogyasztást. Két napot töltöttem ott, és minden anyagot kipróbáltam. Na jó, nem mindent, de sok mindent. A könnyű drogok, a hasis, a marihuána, nem okoznak függőséget. Persze pszichikait igen, azt okozhatnak. De hogy valaki elszív egy jointot… Biztosan kevésbé ártalmas, mint a pálinka, vagy néhány pohár bor – fejti ki véleményét a könyvben Vágó István, majd ennél is tovább megy.
– Nehéz drogot pedig nem próbáltam, mert azok valóban szervi függőséget okozhatnak. Viszont, mondom, meggyőződésem, hogy az alkoholhoz jobban hozzá lehet szokni, ezért veszélyesebb, mint a fű. Valójában, akik a könnyű drogokat tiltják, tiltanák nyilván az alkoholt is, de már késő. Az emberi kultúra része. Nincs ellene mit tenni. Most a kései igazságszolgáltatás a marihuána tiltása. De valódi érvek nem szólnak mellette.
Braun Mónika, a drogok ellen harcoló Magyar Prevenciós Alapítvány elnöke szerint Vágó István nem gondolta át, hogy egy közismert televíziós sztár mondatai milyen hatással lehetnek közönségére.
– A 12 és 16 év közötti gyermekek a legveszélyeztetettebbek. Vágó István nyilván nem rájuk, hanem a szüleikre van hatással. Szerintem nem gondolta át felelősségteljesen, hogy ezzel miként befolyásolja hozzáállásukat a témában. Lehet, hogy tíz éve még nem lehetett fizikailag rászokni a marihuánára, hiszen akkor még mindössze egyszázaléknyi tudatmódosítót tartalmazott. Mostanra viszont erősebb az anyag, tizenöt százaléknyi is lehet benne. Sok, úgymond könnyű drogost ismerek, akik szerint nem okoznak függőséget ezek a szerek, miközben nem veszik észre saját magukon, hogy már régen függők, testi szinten is. Tapasztalat, hogy akik korábban havonta párszor, most már naponta akár többször is fogyasztják a szert. Kíváncsi lennék, hogy Vágó István például a saját unokájának tanácsolná-e majd, hogy próbálja ki a drogokat – mondta el véleményét Braun Mónika, az alapítvány elnöke.
(Bors nyomán)