A rendőrség nyomoz annak az oklahomai rehabilitációs központnak az ügyében, amelyet a Szcientológus Egyház vezetője alapított, és ahol az elmúlt kilenc hónapban három fiatal halt meg. Sokak szerint a halálesetek oka az lehet, hogy a pácienseiket "egyedi módszerekkel" próbálják leszoktatni függőségükről.
Azóta, hogy John Travolta és Tom Cruise által világszerte ismertté vált a szcientológus szekta, rájár a rúd a bűnszervezetre. Számos pletyka szerint a Holmes-Cruise álompárt is a hitviták szakították szét, most pedig újabb botrány tört ki Amerikában a szekta körül. A szcientológia alapítója által létrehozott elvonón ugyanis kevesebb mint egy év alatt három bentlakó halt meg, méghozzá tisztázatlan körülmények között.
Az oklahomai Narconon nevű intézet különleges kezelést nyújt függősében szenvedő betegeinek. A pácienseknek egy hónapon át napi öt órát kell szaunázniuk, hatalmas adag gyógyszert és ismeretlen eredetű vitaminokat kapnak. (Az "egyház" sajtóközleménye szerint ezzel a gyógyírrel 75-90 százalékos gyógyulási rátát tudnak felmutatni.)
A rendőrség július végén figyelt fel az intézetre, mikor napvilágra került, hogy egy 20 éves lány rejtélyes módon meghalt az elvonón.

A 20 éves Stacy Murphy halála keltette fel a rendőrség figyelmét
Ekkor derült ki, hogy két másik beteg is elhunyt az elmúlt kilenc hónapban. A halál okát egyik esetnél sem sikerült megállapítani, az orvosi vizsgálatokból csupán annyi derült ki, hogy súlyos egészségügyi problémák léptek fel a betegeknél.
A rendőrség bezáratta az intézményt, és a különös haláleseteket szakértők bevonásával vizsgálják. A szekta szóvivője azt hazudja, az "egyedi kezelésnek" semmi köze nem lehet a három fiatal halálához. Szerinte csupán a Szcientológia Egyház lejáratási kampányáról van szó.
Amerika-szerte több Narconon intézmény működik, melyek egyszerre több száz beteget látnak el. Nemrég egy kanadai intézet zárta be kapuit, mert számos pácienst válságos állapotban szállítottak kórházba az elvonóról.
(Bors magyarítva)