Újabb francia–román konfliktusra szolgáltathat alapot, hogy egy francia és belga paleontológusokból álló kutatócsoport "cigánydinónak" keresztelt egy újonnan felfedezett dinoszauruszfajt, arra hivatkozva, hogy az egy korábban, Romániában felfedezett "unokatestvérére" hasonlít.
Zoom
A "cigány" dinoszaurusz
A román sajtó felháborodottan tudósított arról, hogy a Franciaországban, az Aix-en-Provence régióban fekvő Velaux városa mellett fölfedezett dinónak megtalálói az Atsinganosaurus velauciensis rendszertani nevet adták.
A "cigánydinó" 75 millió évvel ezelőtt, a felső krétakorban élt, és a titanosaurusok – hatalmas termetű növényevő dinoszauruszok – családjába tartozik.
A névadás arra utal, hogy az utóbbi években egyre több gondot okoznak Franciaországban a főleg Romániából bevándorolt cigányok, akik illegális táborokban vertek tanyát, és koldulásból vagy lopásból tartották fenn magukat, s a francia társadalomban ennek nyomán egyre többen azonosítják Romániát a cigányokkal.
A francia média több ízben is diplomáciai botrányt kavart a cigányok kapcsán Románia rovására elsütött poénjaival: egy televíziós humorista román köszönésként mutatta be a koldusok jellegzetes kéregető mozdulatát, egy másik humoros műsor poénja pedig arról szólt, hogy a francia idegenlégióban szolgált, hősi halált halt romániai cigányt a hősi halottaknak kijáró tiszteletadást követően koporsóban, családjával együtt toloncolnak vissza Romániába.
"Olasz szívet csak olaszoknak!"
Megtagadta az olaszországi Padovában tevékenykedő egyik szívsebész, hogy egy román férfin szívátültetést végezzen el, mondván: az olaszok szívét olaszoknak kell megkapniuk. Az orvos munkahelyéül szolgáló kórház igazgatója, Giampietro Rupolo úgy vélte: beosztottja a meglévő szabályozás szellemében járt el. Az ugyanis kimondja, hogy amennyiben egy személy nem szerepel az olasz szervátültetési várólistán, hazaszállítható a műtét elvégzése céljából származási országába. Kiderült azonban, hogy a helyi hatóságok jelezték: nincs szükség a beteg hazaszállítására, mivel Olaszországban fizette az egészségbiztosítást. A román férfit – aki tengerészként dolgozik – végül Udinében műtötték meg.
(Krónika nyomán)