Feltételezett afgán rendőrök megöltek négy NATO-katonát vasárnap reggel az ország déli részén - közölte az atlanti szövetség vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kabuli parancsnoksága.
A nyilvánosságra hozott közlemény nem említette az áldozatok nemzetiségét. A NATO egyelőre nem ismertette a támadás körülményeit sem, csupán arra utalt, hogy azt az afgán rendőrség feltételezett tagjai hajtották végre. Egy támadóval végeztek az ISAF katonái. Ez volt a második ilyen jellegű támadás alig fél napon belül. A londoni védelmi minisztérium szombat este jelentette be, hogy egy rendőri egyenruhát viselő afgán fegyveres két brit NATO-katonát gyilkolt meg az afganisztáni Hilmend tartományban.
Hírügynökségi jelentések szerint idén eddig legkevesebb 51 NATO-katonát öltek meg az afgán rendőrségbe beépült személyek, egy pénteki támadást pedig amerikai katonai egyenruhába öltözött tálibok hajtottak végre. Erről az ISAF parancsnoksága szombaton számolt be. A közlemény szerint amerikai uniformisban voltak azok az afganisztáni tálib lázadók, akik az ország déli részén lévő Hilmend tartományban támadást indítottak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Camp Bastion nevű támaszpontja ellen. A támadásban két amerikai katona vesztette életét.
A brit és amerikai katonáknak otthont adó bázist 15 lázadó támadta meg, valamennyien amerikai katonai egyenruhát viseltek. A nyilatkozat szerint fegyverekkel "jól felszereltek, kiképzettek és felkészültek" voltak. A támadás során megölték az amerikai hadsereg két katonáját és 6 Harrier típusú vadászgépet megsemmisítettek. A támaszponton állomásozik Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is, akinek nem esett bántódása. Korábbi értesülések szerint a tálibok Harryt akarták megölni. A bázist védő biztonsági személyzet a 15 közül 14 támadót megölt, egyet pedig őrizetbe vett.
(MTI)