Az utóbbi idők legnagyobb armadája vonult fel a Perzsa-öbölben, arra a lehetőségre készülve, hogy Izrael még az amerikai elnökválasztások előtt megtámadja Iránt. A felvonuló repülőgép-hordozókon becslések szerint több harci gép van, mint amennyit az iráni légierő hadrendbe tud állítani.
Egyes elemzők azt mondják, hogy Izrael nem akar egyedül fellépni Irán ellen, és megvárja az amerikai elnökválasztások kimenetelét. Mások szerint viszont még november előtt le akar csapni az iszlám köztársaságra.

Amerikai bázisoknak otthont adó országok Irán körül - ki fenyeget kit?
Erre a lehetőségre készülve az amerikai és brit haditengerészet és szövetségeseik hatalmas flottát küldtek a Perzsa-öbölbe, ahol a világ tengeri kőolajszállítmányainak nagy része áthalad.
A britek egy sor aknaszedő hajót vonultattak fel, és velük hajózik a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó is. A szövetségesek az utóbbi idők legnagyobb hadgyakorlatát folytatják le, ezzel gyakorolva nyomást Teheránra. A gyakorlatban 25 ország, köztük Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is részt vesznek.

A Charles de Gaulle
Az irániak válaszul októberre terveznek masszív hadgyakorlatot. Mint a The Telegraph megjegyzi, Irán modern radarokkal, drónokkal, továbbá repülők és hajók ellen bevethető rakétákkal rendelkezik. Amivel azonban igazán komolyan veszélybe sodorhatja a szövetséges hajóhadat, az mozgékony motorcsónakjainak tömege, melyeket robbanóanyaggal megrakva öngyilkos támadásokra használhat fel.
Szakértők megjegyzik azt is, hogy Irán atomlétesítményei olyan mélyre ásott bunkerekben találhatók, hogy az izraeli bombák nem sok kárt tehetnek bennük.
Közben szabotőrök felrobbantották a legújabb iráni atomlétesítmény vezetékeit. A Fordo-telepet is egy hegyoldalba épített bunkerbe telepítették. Az atomprogram vezetése most elismerte, hogy augusztus 17-én egy robbanás elszakította a közeli Kom városig nyúló elektromos vezetékeket.
(InfoRádió korrigálva)