Öngyilkos lett pénteken egy spanyol nő, akit ki akartak lakoltatni, mert nem tudta fizetni jelzáloghitelét - közölte a spanyol belügyminisztérium. A tragédia az észak-spanyolországi Bilbao egyik külvárosában történt. Az 53 éves nő egy helyi buszgarázsban dolgozott. Amikor meglátta a végrehajtókat, kiugrott harmadik emeleti lakása erkélyéről.
Juan Carlos Mediavilla helyi bíró újságíróknak azt mondta: változtatni kell a jelzáloghitelekkel kapcsolatos törvényeken, hogy megakadályozzák az ilyen eseteket.
Spanyolországban ez már a második olyan eset volt, amikor valaki a kilakoltatás helyett a halált választotta. Október végén egy 53 éves férfit holtan találtak granadai háza udvarán a kilakoltatására érkező végrehajtók. Egy nappal később egy másik, ugyancsak 53 éves, négy éve munkanélküli férfi Burjassotban kiugrott a lakása ablakán, de túlélte a zuhanást, még kórházban ápolják.
Spanyolországban kilakoltatják a jelzáloghiteleseket, ha nem tudnak törleszteni, de utána is kötelesek megfizetni hátralékukat. 2008 óta 350 ezer ember került ebbe a helyzetbe, és a madridi kormány adatai szerint naponta 500 kilakoltatást hajtanak végre.
Mariano Rajoy miniszterelnök kormánya változtatni akar ezen a helyzeten. "Meg kell találnunk a leghatékonyabb módját annak, hogy enyhítsünk az otthonukat elveszítő emberek helyzetén" – mondta pár napja Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a reformokat nem lehet tovább halogatni.
Szakértők szerint belátható időn belül nem várható javulás az ingatlanpiacon. A kormány előrejelzése szerint a recesszióban lévő gazdaság 2014-ig nem fog növekedni. A munkanélküliségi ráta most 25 százalékos Spanyolországban.
(MTI)