Több év börtönre ítélte csütörtökön egy bécsi esküdtbíróság az osztrák hazafias körök egyik ismert alakját és két társát "holokauszttagadás" és "náci eszmék terjesztése" miatt. A magyarországi sajtó nagy része az "osztrák Kuruc.infóként" emlegeti az általuk működtetett honlapot.
Zoom
Kilenc évet kapott a "szélsőjobboldali" nézeteiről ismert Gottfried Küssel. Ő volt a honlap ötletadója és bejegyzője. A honlap adminisztrátora, Felix B. hét, a portál rendszergazdája, Wilhelm A. négy és fél év börtönt kapott. Mindhármukat a "holokauszttagadást és a náci eszmék terjesztését" tiltó osztrák törvény megsértése miatt marasztalták el.
Küssel esetében súlyosbító körülményként vette számításba a törvényszék, hogy 1994-ben 11 éves börtönbüntetést kapott, szintén "náci eszmék terjesztése" miatt.
Az ítélet nem jogerős, a védők fellebbezést nyújtottak be.
Régóta vadásztak rájuk
Az osztrák hatóságok három évig sikertelenül próbáltak fellépni az Alpen-Donau (Alpok-Duna) nevű internetes portál ellen, mert az egy egyesült államokbeli szerverről működött. Végül úgy jutottak a nyomukra, hogy az ottani hatóságokkal együttműködésben megszerezték a szerver hozzáférési kódját, és megfigyelték a honlap adatforgalmát.
Az osztrák hatóságokat korábban éles bírálatok érték, amiért - legalábbis látszólag - nem tettek semmit a 2009-ben indult honlap ellen. Ehhez hozzájárult, hogy az ügyészség és a rendőrség a vádemelésig csak nagyon keveset árult el a nyomozásról.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: