A holoparaziták gyakran szoktak aggodalmaskodni azon, hogy mi fog történni akkor, ha a "holokauszt" "utolsó szemtanúi” is eltávoznak az élők sorából. Ki fogja akkor majd elmondani az eljövendő nemzedékek tagjainak, hogy „hová vezet a gyűlölködés és a rasszizmus”? Nos, született egy megoldás, ami ha nem is tökéletes, de egyfajta halhatatlanságot biztosít a nagy mesemondóknak: hologramként folytathatják „felvilágosító tevékenységüket” az idők végezetéig.

Egy Pinchus Gutter nevű, Amerikában élő(sködő) állítólagos holokauszt-túlélő hosszú évek óta meséli iskolás diákoknak a vele megtörtént borzalmas eseményeket (róla még nem derül ki, hogy ott sem volt, mint számos más "kollégájáról", a legutóbbi eset alig két hetes). Gutter elmondása szerint saját szemével látta, amint valamelyik „haláltáborban” a szüleit, valamint 10 éves ikertestvérét a "gázkamra" felé terelték a gaz nácik. Még elbúcsúzni sem tudott tőlük. Hogy őt magát miért kímélték meg, az nem tudható, csak annyi biztos, hogy az elmúlt 70 év folyamán végig kísértették a szörnyű emlékei.
Mivel már 80 éves, ezért aligha várható el tőle, hogy tovább folytassa a gyűlölködésre mindig hajlamos gójok oktatását. De nem is kell többé személyesen az előadásokon megjelennie, mivel ő az első holotúlélő, akiből hologramot készítettek. A Dél-Kaliforniai Egyetem Filmművészeti Iskolájában összegyűlt közönség előtt már meg is jelent virtuális formában (habár még csak kétdimenziós alakban), hogy elmondja kétségbevonhatatlan hitelességű „élményeit”.
A holopropaganda területén elért legújabb áttörés annak köszönhető, hogy az elmúlt 18 hónap folyamán, a Dél-Kaliforniai Egyetem Shoá Alapítványának felügyelete mellett, kutatók egy csoportja közel egy tucat úgynevezett holokauszt-túlélő visszaemlékezését örökítette meg hologram formájában. Ami sokkal hatásosabb, mintha csak a képernyőn keresztül vagy írott formában beszélnek a „haláltáborokból” élve kikerült zsidók a „nácik gaztetteiről” és arról, hogyan lehet „elkerülni a borzalmak újbóli megismétlődését”.
A jövő év elejétől pedig az USA Washingtonban található Holokauszt Emlékmúzeumában már háromdimenziós "túlélőkkel" is találkozhatnak a látogatók. A technológiát persze még tovább szükséges finomítani, de öt éven belül teljes tökélyre fejleszthetők a hologramos megjelenések módozatai – véli egybehangzóan Stephen Smith, az egyetem Shoá Alapítványának igazgatója és Paul Debevec, az egyetem kötelékében működő Kreatív Technológiák Intézetének vezetője.
Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint éppen időben történik a hologramok a létrehozása: "Ennek a generációnak a tagjai sajnos rövidesen nem lesznek már köztünk. Egy évtized elteltével már nagyon kevés holokauszt-túlélő fog élni a világban” - fejtegette a USA Today című lapnak nyilatkozva. Érthető az aggodalom, végtére is a „náci haláltáborokból” kiszabadult zsidók átlagéletkora 79 év. (Habár a zsidók mindenkit holotúlélőnek tekintenek, aki Európában élt a második világháború idején.)
Marvin Hier arról is beszélt, hogy a Mahmúd Ahmadinezsádhoz hasonló "holokauszttagadók" miatt is szükséges a „túlélők visszaemlékezéseit” rögzíteni. "A holokauszt nagyon jól dokumentált” – hazudta pofátlanul a holoélősködő rabbi, hozzátéve, hogy „a fontosabb náci háborús bűnösök vallomásai is rendelkezésre állnak”. Ami persze igaz lehet, de vajon mennyire tekinthetők megbízható történelmi forrásnak a foglyok veréssel, fenyegetéssel, zsarolással kicsikart vallomásai?
A továbbiakban a Wiesenthal-hazugságközpont igazgatója a „szemtanúk” szerepének fontosságáról elmélkedett: "Ő az, aki a szemedbe néz, és azt mondja, nézd, ez történt a férjemmel. Ez történt a gyerekemmel. És ez történt a nagyszüleimmel”. Hogy az úgynevezett szemtanúk miféle képtelen és nyilvánvalóan hazug történetekkel rukkoltak elő eddig (a légkalapácsos, elektromos áramos, vízbefojtós kivégzési módszerektől kezdve az emberbőrből készült lámpaernyős és emberből készült szappanos sztorikon keresztül a gázkamrákból történő csodálatos szökési történetekig és a földből felcsapó vérgejzír meséjéig), arról a rabbi természetesen mélyen hallgatott.
A hologramként megjelenő túlélők még arra is képesek lesznek, hogy a hozzájuk forduló érdeklődők számára az előzetesen a programba táplált válaszokat megadják. (De vajon mi történik abban az esetben, ha a szokásos idióta ömlengések helyett a „visszaemlékezéseikben” és a holokauszt-történetben fellelhető nagyszámú ellentmondásokat kezdi valaki feszegetni?) A holokauszt-szakértők úgy számolják, hogy nagyjából száz típuskérdést szoktak a magukat holokauszt-túlélőnek nevező egyéneknek feltenni. A válaszokat a programba be lehet táplálni (külön előny, hogy a hologram a legképtelenebb hazugság kimondásakor sem jön zavarba), ha pedig mégis olyan kérdés hangzik el, melyre a virtuális holotúlélőt nem készítették fel, akkor a hologram „szakértőhöz” irányítja az illetőt.
Mindamellett jó lesz vigyázni, ugyanis a hologram formájában megjelenő „túlélők” a holomúzeumok látogatói között el fognak vegyülni: körül lehet őket járni, és kérdezgetni is lehet őket. De megjelenhetnek iskolákban, egyetemeken is. Sőt az sincsen kizárva, hogy egy szép napon majd holokauszt-túlélőre emlékeztető egyének jönnek velünk szemben az utcán, odalépnek hozzánk, elmesélik a „haláltáborokban” átélt rettenetes élményeiket, és felvilágosítanak arról, mit kell tennünk egy újabb holokauszt elkerülése érdekében.
És akkor majd nem lesz ám mindegy, hogy milyen képet vágunk…
Perge Ottó - USA Today nyomán
Frissítés: Működés közben a holohologram
Megjelent az első videó is a holohologramról, amely bemutatja, milyen érdekfeszítő "beszélgetéseket" lehet folytatni a high-tech múmiával.
(Skorzeny)