Vajon leváltják-e Manuel Valls francia szocialista párti belügyminisztert azt követően, hogy egy manapság súlyosan rasszistának minősülő - ugyanakkor teljes mértékben igaz - kijelentésre ragadtatta magát? A politikus ugyanis köntörfalazás nélkül kimondta, hogy az EU más tagállamaiból Franciaországba érkező cigányok nem hajlandók beilleszkedni a francia társadalomba.
Manuel Valls a Le Figaro című lapnak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy kormánya komoly erőfeszítéseket tett a "bevándorló romák" lakhatási gondjainak megoldása és munkába állásuk elősegítése érdekében. Azonban hiába, mivel a kormányzati kezdeményezések iránt "nem mutatkozott érdeklődés" – közölte a belügyminiszter.
Valls álláspontja szerint az "integrációs falvak" működtetésének tapasztalatai nyomán ki lehet jelenteni, hogy a "romák" nem kívánnak integrálódni a társadalomba. Hogy miért nem? A francia belügyminiszter két lehetőséget tud elképzelni: az egyik az, hogy "kulturális okokból" kifolyólag nem tudnak a cigányok emberhez méltóan viselkedni, a másik pedig, hogy nem képesek szabadulni a "roma bűnbandák karmai közül, amelyek koldulásra vagy prostitúcióra kényszerítik őket". A kormány tovább kívánja folytatni a "roma táborok" felszámolását – közölte a szocialista politikus.
A belügyminiszter nem hallgatta el azt sem, hogy a "helyi lakosok és a roma bevándorlók kapcsolata olyannyira feszült, hogy az erőszakhoz vezet". Annál is inkább, mivel a táborok környékén élő lakosságot is sújtja a gazdasági válság, ezért aztán kiváltképpen "problémásnak" érzik a romák jelenlétét – fejtegette Manuel Valls.
"Úgy becsüljük, hogy jelenleg több mint 400 táborhelyen hozzávetőleg 20 ezer roma gyerek, nő és férfi él, többségük Bulgáriából és Romániából érkezett, és illegálisan tartózkodik az országban" – jelentette ki a politikus az interjúban. Valls hozzátette azt is, hogy mindazokat, akik nem törvényesen élnek Franciaországban, vissza fogják küldeni abba az országba, ahonnét érkeztek.
Perge Ottó - Romea.cz nyomán