Az első vizsgálati eredmények szerint akasztás okozhatta Borisz Berezovszkij néhai orosz oligarcha halálát, bár a halálesetet vizsgáló brit hatóságok egyelőre csak közvetett utalásokat tettek az öngyilkosság lehetőségére. Berezovszkij holttestét szombat este találta meg egyik munkatársa a hazájában csalás címén körözött nagybefektető Londonhoz közeli otthonában, a ház belülről bezárt fürdőszobájában. A vizsgálatot végző rendőri egység vezetője már vasárnap közölte: a nyomozás során nem kerültek elő bizonyítékok arra, hogy bárkit felelősség terhelne Berezovszkij haláláért.
Az időközben elvégzett halottkémi szemle eredményét ismertetve a területileg illetékes Temze-völgyi rendőrség szóvivője brit idő szerint hétfő éjjel bejelentette, hogy a holttesten talált nyomok "akasztás miatt bekövetkezett halálra" vallanak. A brit sajtó kezdettől a 67 éves korában elhunyt egykori mágnás öngyilkosságát valószínűsítette. A lapok által idézett bennfentes források szerint Berezovszkij - aki 2000-ben emigrált Londonba, és Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének egyik legszókimondóbb bírálója volt - az utóbbi időszakban súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött.
A rendőrségi szóvivő a vizsgálat eddigi eredményeit ismertető hétfő éjszakai közleményében nem mondta ki az öngyilkosság szót, közölte ugyanakkor, hogy a halottkémi vizsgálatot végző belügyminisztériumi szakértők nem lelték nyomát dulakodásnak. Hozzátette mindazonáltal, hogy a holttesten további - egyebek mellett toxikológiai - vizsgálatok elvégzése szükséges, és Berezovszkij házának átvizsgálása is még várhatóan napokig folytatódik.
Berezovszkij otthonát, amely Ascotban, II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájától nem messze van, egy nagy kiterjedésű birtok közepén, először vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas rendőrségi szakértők kutatták át; a kutatás befejezéséig a holttestet sem szállították el. A rendőrség a kutatás után bejelentette, hogy a szakértők az épületben semmilyen veszélyes anyagot nem találtak.
Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni. Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök halála előtt néhány nappal két másik orosszal találkozott.
(MTI)