Közel négyezer cigánynak kellett elhagynia lakóhelyét Franciaországban január óta - derül ki az Európai Szövetség az Emberi Jogok Védelméért (AEDH) nevű szervezet friss jelentéséből, amely szerint az adatok azt mutatják, hogy ennek a rétegnek "egyre nagyobb mértékű elutasítással kell szembenéznie". (Vajon miért?...)
A civil szervezetek adatain és újságcikkeken alapuló statisztika szerint a hatóságok összesen 28 csoportos lakhelyet ürítettek ki az év eleje óta, és emiatt 2873 cigánynak kellett máshová költöznie. Tűz vagy külső támadás miatt tíz telepet számoltak fel, ahol összesen 1007 cigó rontotta a levegőt.
Az idei első negyedévben 272 ilyen származású potenciális bűnelkövetőt utasítottak ki az országból.
A jelentés emlékeztetett arra is, hogy a francia kormány tavaly körlevelet adott ki, amelyben arra biztatta a helyi illetékes szerveket, hogy keressenek megoldást az elköltözni kényszerült cigányok elszállásolására. A felmerült megoldások azonban legtöbbször ideiglenesek (sokszor csak 2-3 napra szólnak), és az érintetteknek csak egy része élhet velük.
Philippe Goossens, a jelentés készítője bírálta a hatóságok "barátságtalan hangvételét" is, mert az szerinte "a romákkal szembeni intoleranciát növeli". Ez egyre látványosabban konkrét formában is megmutatkozik, például abban, hogy "a romatáborok közelében lakók egyre gyakrabban lépnek fel erőszakosan".
(MTI nyomán)