Az euróövezeti államok pénzügyminiszterei hétfő este megállapodtak abban, hogy csúsztatott részletekben fizetik ki az újabb görög mentőhitelrészletet. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint az euróövezeti államok júliusban 2,5 milliárd eurót utalnak, majd októberben további 500 millió eurót fizetnek.
Az euróövezeti jegybankok ezen felül júliusban 1,5 milliárd eurót, míg októberben 500 milliárd eurót adnának Görögországnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztusban 1,8 milliárd eurót fizetne.
A hitelező szervezetek által alkotott trojka szakértői hétfő reggel adtak ki közleményt arról, hogy megállapodtak a görög hatóságokkal azokról az intézkedésekről, amelyekkel a hitelprogramban vállalt kiigazítási pályán lehet tartani a görög gazdaságot.
A trojka ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy sok a bizonytalanság az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatban.
A nemzetközi hitelezői hármas 2010 óta 240 milliárd eurót fordított az eladósodott ország működőképességének fenntartására. A támogatás fejében Görögországnak gyökeres gazdasági és társadalmi reformok kell bevezetnie valamint privatizálnia egyes állami vállalatokat.
(MTI)