A kanadai menekültügyi tanács valószínűleg jóváhagyná azoknak az orosz menekültstátuszt kérőknek az igényeit, akik "a melegek üldözése miatt" hagyták el hazájukat - mondta az ország bevándorlásügyi minisztere. Chris Alexander hétfőn egy fórumon azt is elmondta, hogy szerinte Oroszország rossz úton halad "a meleg közösség alapvető jogainak megnyirbálásával" -
írja a Globe and Mail. Kanada ugyanúgy tekint a "szexuális hovatartozásuk miatt üldözött emberekre", mint akiket nemzetiségük vagy vallásuk miatt üldöznek. Az persze nem fordul meg a fejükben, hogy nem az egyszerű beteg homokosok fognak bekérezkedni az országba, hanem a legalja, az "Emmavagyok"-szerű feltűnési mániás aberráltak, a ferde hajlamaikkal nem kérkedőknek ugyanis Oroszországban sincs félnivalójuk.
A kanadai hatóságok adatai szerint mindössze 140 és 225 fő között van azoknak az oroszoknak a száma, akik menedékkérelmet adnak be a kanadaiaknak. Ebből a felét be is engedik az országba.
A szakértők ugyanakkor nem számítanak arra, hogy tömegesen kérnének menekültstátuszt az orosz homokosok, mert sok pénzbe kerül a kiutazás és az adminisztráció, ráadásul a "szexualitásuk miatt üldözött emberek" valószínűleg egyedül vagy párban érkeznének az országba.

Vlagyimir Putyin június végén írta alá a parlament által megszavazott buzipropaganda terjesztését tiltó törvényt. Eszerint magánszemélyek ötezer rubelig büntethetők a homoszexualitás propagálásáért, hivatalos személyek 50 ezer, jogi személyek egymillió rubeles büntetésre számíthatnak. A törvényben nem egyértelmű a határ a propaganda és a tájékoztatás között, ami szintén nagy mozgásteret ad a hatóságoknak a törvény alkalmazásakor. Az orosz elnök a törvényt támogató nyilatkozataiban többször hivatkozott - igen helyesen - az ország romló demográfiai helyzetére.
(Globe and Mail - Origó nyomán)