Ukrajna már 900 millió dolláros tartozást halmozott fel Oroszországgal szemben, ami a gázszállítások leállásával járhat. Brüsszeli információk szerint viszont a mérgesedő viszony hátterében politikai okok is vannak.
Az első riasztó jelzést a talán legsebezhetőbb uniós tagállam, Bulgária küldte Brüsszelnek arról, hogy veszély fenyegeti a téli energiaellátást. Mint ahogy az már többször előfordult az utóbbi tíz évben, Ukrajna képtelen időben kifizetni az orosz gázszámlákat, amire Moszkva szokásos válasza a szállított mennyiség csökkentése lehet. Mivel azonban Közép- és Dél-Európa nagy része Ukrajnán keresztül kapja az orosz földgázt, a kiesés komoly problémákat okozhat több tagállam gazdaságának.
Brüsszelben ugyanakkor több elemző úgy véli: a 900 millió dolláros gáztartozás rendezését az orosz fél azért kezdte el sürgetni, hogy nyomást gyakoroljon a kijevi kormányra. Így szeretné ugyanis megakadályozni, hogy november végén, a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón Ukrajna szabadkereskedelmi és társulási megállapodást írjon alá az Európai Unióval. Ez az egyezmény ugyanis sértené Oroszország gazdasági érdekeit.
A helyzetet súlyosbítja, hogy egy orosz bojkott jó eséllyel államcsődbe sodorná Ukrajnát, így az országnak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap segítségére lenne szüksége. A konfliktus mindenesetre újabb késztetést jelent az Unió keleti tagállamait, hogy felgyorsítsák az alternatív energiaszállítási útvonalak keresését.
(Kossuth Rádió)