Raoul Wallenberg családja közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul, hogy levélben kérjen tőle segítséget annak felderítésére, mi történt az 1945-ben eltűnt svéd diplomatával, aki magyarországi zsidók tízezreit mentesítette a munka alól a második világháború idején - jó pénzért.
Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga Brüsszelbe utazik hétfőn, hogy átadjon egy levelet az orosz államfőnek, amelyben az orosz levéltárakban található, az ügy felderítéséhez elengedhetetlenül szükséges iratokhoz kér hozzáférést.
A svéd diplomata 1945-ben tűnt el Budapesten, miután a megszálló szovjet hadsereg fogságába esett. A szovjetek kezdetben tagadták, hogy Wallenberg náluk van, majd azt állították, hogy 1947. július 17-én szívinfarktus következtében a börtönben elhunyt.
"Csakis Önön múlik ennek a hosszú kálváriának a befejezése. A cselekvéssel fontos jelzést adna a világnak arról, hogy az igazság diadalmaskodik, akkor is, ha ez időbe telik" - olvasható a Putyinnak címzett levélben.
Az orosz elnök a hét elején Brüsszelbe látogat, hogy részt vegyen az Európai Unió és Oroszország közötti csúcstalálkozón.
A 63 éves Dardel asszony bizakodó a levél sorsát illetően: "Hetven év telt el azóta. Talán már nem éri meg (az orosz kormánynak), hogy továbbra is titokban tartsák a történteket". Néhány történész kétségbe vonja a Wallenberg eltűnésével kapcsolatos hivatalos magyarázatot, és úgy vélik, hogy a svéd diplomatát kivégezték.
(MTI nyomán)