Az iráni Press TV szerint az izraeli hadsereg egyik korábbi (?) tisztje vezető szerepet játszik az ukrajnai kormányellenes megmozdulásokban - jelenti az International Business Times nagy-britanniai kiadása.
Zoom
A meg nem nevezett izraeli tiszt a tévé szerint egy húsz harcosból álló ukrán csoport parancsnoka, négy másik izraeli pedig, akik ugyancsak szolgáltak a seregben, Kijev különböző pontjain tűnik fel és tevékenykedik a tüntetők között.
A szóban forgó zsidók eredetileg Ukrajnában születtek, de Izraelbe alijáztak, ahol beléptek a hadseregbe. Most azonban visszatértek, hogy részt vegyenek az ukrajnai eseményekben.
Ukrán sajtójelentések szerint továbbá egy izraeli iparmágnás pénzeli a tüntetőket, s állítólag a Moszad is vastagon kiveszi a részét az utcákon harcolók feltüzelésében és irányításában.
A The Jerusalem Post című izraeli lap tavaly decemberben arról írt, hogy több zsidó vezető kérése ellenére fiatal metéltek az első sorokban (értsd: hangadóként) vettek részt az ukrajnai tüntetéseken. Alexandra Oleynikova, egy fiatal zsidó aktivista azt mondta a lapnak, hogy ugyan néhány zsidó félt kimenni az utcára, de a nemzetközi szervezeteknek dolgozók "igazán aktívak" nemcsak a tüntetők támogatásában, hanem a barikádépítésben is.
A Jewish Telegraphic Agency (JTA) is arról adott hírt, hogy "egy bizonyos számú fiatal zsidó" részt vesz a megmozdulásokban, ami egy sokrétű koalíciót eredményezett a "liberális" ifjak és az ellenzéki pártok között, ebbe ugyanis beletartozik például az ultranacionalista Szvoboda párt antiszemita vezetője is.
(Kuruc.info)