Irán a vezető földgázexportőrök közé kíván kerülni és hamarosan az európai piacon is megjelenhet - mondta a perzsa állam ipari minisztere egy hétfőn megjelent német lapinterjúban. Muhammad Reza Nematzadeh a Handelsblatt című üzleti lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy Irán rendelkezik a világ legnagyobb földgázkészletével és jelentős szerepet kíván betölteni a nemzetközi földgázpiacon.
Az iszlám köztársaság egy nagyszabású vezetéképítési projekten dolgozik, az ország déli részén kitermelt földgázt északnyugatra, a török határra kívánja szállítani. Onnan aztán "exportálhatunk majd Nyugatra " - mutatott rá a miniszter, megjegyezve, hogy korábban szerződést kötöttek a brit-holland Shell energetikai társasággal, valamint egy svájci és egy spanyol céggel. A közös tervek nagy része papíron maradt az iráni atomprogram miatt elrendelt nemzetközi szankciók miatt, de most újrakezdődhet az együttműködés - tette hozzá.
Irán nem akar versenyezni Oroszországgal, de részesedést kíván szerezni az európai piacból. "Irán megbízható, biztos és tartós partner lehet Európa számára" - mondta a miniszter.
Hangsúlyozta: már el is készültek az első megvalósíthatósági tanulmányok egy egészen Európáig húzódó iráni földgázvezetékről, cseppfolyósított földgáz Spanyolországba szállításáról pedig konkrét tervek is voltak már, de a szankciók miatt a megvalósítás eddig elmaradt. A teheráni vezetés reményei szerint azonban hamarosan vegyesvállalatok alakulnak európai partnerek részvételével a cseppfolyósított földgázban rejlő lehetőségek kiaknázására - mondta az iráni ipari miniszter.
(MTI)