"Elismerte" a "harmadik nem" létezését kedden az indiai legfelsőbb bíróság, a döntést áttörésként üdvözölték a "transzszexuálisok jogait" védő csoportok aktivistái.
"A transzszexuálisok elismerése harmadik nemként nem társadalmi vagy orvosi, hanem emberi jogi kérdés" – mondta K. S. Radhakrisnan bíró.
A legfőbb indiai bírói szervezet egyben utasította a kormányt, hogy tekintse a "transzszexuálisokat" "társadalmilag és gazdaságilag hátrányos" csoportnak, s biztosítson számukra a többi kisebbségi csoporthoz hasonlóan munkát közintézményekben és helyeket oktatási intézményekben. "A transzszexuálisok ennek az országnak az állampolgárai, joguk van az oktatáshoz, és őket is megilleti az összes többi jog" – hangsúlyozta a bíró.
Egy Lakszmi Narajan Tripathi ismert aktivista vezette, eunuchok és "transzszexuálisok" jogait képviselő csoport fordult 2012-ben beadvánnyal a legfelsőbb bírósághoz, "jogaik elismertetését" kérve. "A mai napon most először vagyok büszke arra, hogy indiai vagyok" – mondta az aktivista újságíróknak a bíróságon.
Április elején az ausztrál legfelsőbb bíróság döntött a "semleges neműek" jogállásának elismeréséről. Németország és Nepál is engedélyezi az állampolgárainak, hogy X-et írjanak útlevelükbe a "neme" rovatba. Indiában a legfelsőbb bíróság decemberben viszont elutasította a "homoszexualitás dekriminalizálását", így az egyneműek kapcsolata továbbra is bűncselekménynek számít az ázsiai országban.
(MTI nyomán)