Az orosz államfő azt várja az ENSZ-től, hogy a világszervezet ítélje el a kijevi hatalom szerinte alkotmányellenes kelet-ukrajnai lépéseit - közölte Vlagyimir Putyin telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral kedden.
A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz államfő kezdeményezte a hívást, amelynek során Putyin "a kijevi hatalom által az ország keleti részében kezdeményezett fegyveres művelet miatt Ukrajnában kiéleződött válsághelyzetet" vitatta meg Ban Ki Munnal.
Az orosz elnök egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkva az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől is azt várja el, hogy "határozottan ítélje el ezeket az alkotmányellenes cselekedeteket".
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi oroszbarát önvédelmi erők közlésére hivatkozva jelentette, hogy az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, és a kitört lövöldözésben négy ember vesztette életét. Kijevben később megerősítették, hogy folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében". Az ukrán belügyi csapatok behatoltak Szlovjanszk városába is, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el.
Kijev és a nyugati államok vádjaira reagálva az orosz külügyminisztérium keddi közleményében elfogadhatatlannak tartotta az utalásokat arra, hogy Oroszország érintett lenne a kelet-ukrajnai fegyveres szembenállásban.
Vlagyimir Putyin államfő szóvivője pedig abszurdnak nevezte az állítást, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában. Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.
A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy "nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba". Peszkov hangoztatta, hogy "ez az állampolgárok véleménye". A szóvivő a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekre hivatkozott. Az elnök csütörtökön a "Közvetlen kapcsolat" című élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság és a stúdióba meghívottak kérdéseire.
(MTI)