Meghalt García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író - közölték csütörtökön családjához közel álló források. Márquezt 87 évesen, súlyos betegeskedés után csütörtökön érte a halál Mexikóban.
Az író egészségével kapcsolatban szerdán nyilatkozott Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki cáfolta a világhírű író súlyos rákbetegségéről szóló híreket. "Nem igaz, ami megjelent a mexikói sajtóban arról, hogy kiújult és kiterjedt nála a rák" - jelentette ki újságíróknak az elnök a Kolumbia déli részén fekvő Popayanban. A politikus akkor azt mondta, az idős író tüdőgyulladásban szenved, a betegséget azonban kordában tartják.
Az El Universal Gabriel García Márquezhez közeli forrásokra hivatkozva azt írta hétfőn, hogy a Száz év magány és más nagysikerű regények szerzőjénél kiújult a nyirokcsomórák, amellyel 1999-ben már kezelték, és átterjedt más szerveire, többek közt a tüdejére és a májára is. A mexikói lap úgy értesült, hogy már csak palliatív kezelésben részesül.
Az évtizedek óta Mexikóvárosban élő író családja keddi közleményében azt írta, hogy a nemrég nyolc napig kórházban kezelt Márquez állapota stabil, de egészsége törékeny.
Az író évekkel ezelőtt visszavonult a nyilvánosságtól.
(MTI)