A kínai gazdaság lassulása ellenére is nő a vállalati bizalom, a cégek túlnyomó többsége munkaerő-felvételre készül a következő hónapokban.
A nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adatai szerint a kelet-ázsiai ország vállalatainak bizalmi mutatója az első negyedévben 128 ponton állt, 3,7 ponttal magasabban az előző negyedév adatainál. Az index 100 pont feletti értékével optimista gazdasági környezetet tükröz.
Az első negyedévben Kína bruttó hazai terméke (GDP) 7,4 százalékkal tudott nőni, mely elmarad az éves célként kitűzött 7,5 százalékos értéktől.
Az NBS adatai azt mutatják: a megkérdezett több mint 20 ezer kínai vállalat több, mint 76 százaléka átlagosnak vagy az átlagosnál jobbnak ítélte üzletét az első negyedévben. Panasz többnyire a nagyvállalatok részéről érkezett, míg a kis- és közepes cégek teljesítményük javulásáról számoltak be.
Az egyik legnagyobb munkaerő-közvetítő portál, az 51job.com felmérése a statisztikai hivatal adatait erősíti meg. A csaknem 20 ezer cégtől beérkező válaszból az derül ki: a kínai munkaadók 89 százaléka tervezi dolgozói számának növelését a második negyedévben, elsősorban az ország legnagyobb városaiban. A fizetéseket illetően ugyanakkor a munkaadók óvatosabbnak mutatkoznak: mindössze 30 százalékuk fogalmazott úgy, hogy 5 százaléknál nagyobb mértékben tervezi emelni a béreket, miközben 2013 hasonló időszakában még 50 százalékos volt ez az arány.
(MTI)