Rövid távon enyhítheti valamelyest a feszültséget az ukrajnai válságról létrejött genfi egyezség, a továbbra is fennálló gyökeres nézetkülönbségek miatt azonban aligha lehet számítani a megállapodás tartós sikerére - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni stratégiai elemzők.
Hasonló következtetésre juthattak a piaci szereplők is, mivel a megállapodás ellenére tovább emelkedett az ukrán államcsőd elleni piaci biztosítási tranzakciók eddig is rendkívüli kockázatokat jelző árazása a pénteki londoni kereskedésben.
Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértőinek tanulmánya szerint a genfi egyezség érvényesítésének legfőbb akadályai között lesz az illegális milíciák lefegyverzése. Moszkva várhatóan követelni fogja, hogy a kijevi kormány szerelje le az ukrán nacionalista félkatonai szervezeteket - különösen a Jobboldali Szektort -, amelyek azonban eddig is figyelmen kívül hagyták Kijev felszólításait és ultimátumait fegyvereik beszolgáltatására.
Az ukrán kormányt ráadásul még mindig elsősorban az foglalja le, hogy megszilárdítsa támogatottságát a vele szemben gyanakvó lakosság körében, különösen az IMF-megállapodásban szereplő fájdalmas takarékossági intézkedések bevezetése előtt, és nyilván kerülni akarja a látszatát is, hogy orosz követelések előtt "kapitulál". Mindemellett az Eurasia helyi forrásai szerint az is kétséges, hogy a Jobboldali Szektor vezetése képes lenne-e érvényesíteni a szervezeten belül bármilyen fegyverzet-beszolgáltatási utasítást - áll az elemzésben.
Az Eurasia szakértői szerint ebben a környezetben valószínűtlen a kelet-ukrajnai oroszpárti fegyveresek visszavonulása is mindaddig, amíg az ukrán milíciák megtartják fegyverzetüket.
A cég szerint a genfi megállapodás sikerét fenyegető másik fő kockázat az, hogy továbbra is eltérő értelmezések vannak forgalomban az ukrajnai decentralizációról és föderalizációról. Jelentős lépés az ukrán kormány azon felajánlása, hogy a védelem, az igazságszolgáltatás és a külpolitika kivételével minden egyéb hatáskört átad a régióknak, ám a Kreml olyan szintű föderalizációra törekszik, amely lehetővé tenné számára a kelet-ukrajnai helyi kormányzatok felhasználását Ukrajna szélesebb körű nyugati integrációjának megakadályozására. Ehhez Oroszország szempontjából valószínűleg elégtelen lesz az ukrán kormány ajánlata a hatalmi jogkörök megosztásáról - áll az Eurasia Group pénteki londoni tanulmányában.
A ház szerint mindemellett Vlagyimir Putyin orosz elnök hirtelen magasba szökött népszerűségének tartóssága is attól függ, hogy képes-e valóra váltani azt a "terjeszkedő és harcias koncepciót", amelyet Oroszország ukrajnai nemzeti érdekeinek érvényesítése címén meghirdetett.
Az ukrán államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása jelentősen emelkedett a pénteki londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac a genfi egyezség ellenére is tart az ukrajnai válság további eszkalációjától.
A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 20 bázispontos emelkedéssel 1126 bázispontról indult a londoni piacon.
Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1,1 millió dolláros középárfolyamon - az előző napi zárásnál 20 ezer dollárral drágábban - kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket Londonban.
A Markit adatai szerint az elmúlt egy hétben a pénteki londoni nyitásig 158 bázisponttal drágultak az ukrán szuverén CDS-tranzakciók. Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak, és Ukrajna esetében a hitelminősítők is egyre nagyobb kockázatát látják az államcsődnek.
A Moody's Investors Service a minap két hónapon belül másodszor minősítette le Ukrajna addig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államkötvény-besorolását, az egyre romló ukrán likviditási és adósságdinamikával indokolva a lépést. A Moody's "Caa2"-ről egy fokozattal "Caa3"-ra rontotta Ukrajna szuverénadós-osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A leminősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy becslése szerint az ukrán bruttó hazai termék (GDP) az idén 5-10 százalékkal zuhanhat.
Ukrajna "Caa3" államadós-besorolása - amely más hitelminősítők módszertanában "CCC mínusz"-nak felel meg - a legrosszabb államadós-osztályzat egész Európában. A "Caa/CCC" minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.
Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's mellett a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is - ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.
(MTI)