Robert Mugabe zimbabwei elnök kiutasítással fenyegette meg pénteken azokat a külföldi diplomatákat, akik a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartására kérik őt. Az Afrika legidősebb vezetőjének számító Mugabe az ország függetlenné válásának 34. évfordulója alkalmából mondott beszédében bírálta Európa "homoszexuális abszurditását".
"A tegnap Európája nincs többé, ma olyan Európánk van, amelynek nincsenek elvei és ahol az a természetes, ami nem természetes" – mondta a fővárosi nemzeti stadionban tartott ünnepségen a 90 éves elnök.
Hozzátette: hazája nem azért küzdött az Egyesült Királyságtól való függetlenedésért, hogy a "melegek földjévé" váljon. Azonnal "elküldjük" és "nem hallgatjuk tovább" azokat a diplomatákat, akik Zimbabwéban a homoszexualitás védelmére beszélnek – mondta még.
Az Európai Unió több mint egy évtizede sújtja szankciókkal a 90 éves Mugabét és feleségét állítólagos emberi jogsértések és választási szabálytalanságok miatt.
A dél-afrikai országot 1980 óta irányító Mugabe nem először kelt ki a melegek ellen, akiket rosszabbnak tart a "disznóknál és a kutyáknál" is. Afrikában most több mint 30 országban, köztük Zimbabwéban büntetik a homoszexualitást.
(MTI)