Európa-szerte lendületesen töltik a gáztárolókat attól tartva, hogy elakad az Ukrajnán keresztüli, vagy akár a teljes orosz gázimport. A keleti behozatalnak jobban kitett térségünk lakosságának stabil ellátását egy olyan humanitárius gáz-intézményrendszer biztosíthatná, amilyen már a délszláv háború idején is bevált. Az NFM lapunknak jelezte: az ország nyitott egy térségi, gáztárolási együttműködésre, de a biztonságos gázellátásunk szavatolt.
A szokásosnál nagyobb lendülettel folyik az európai gáztárolók feltöltése, az importőrök ugyanis arra is fel akarnak készülni, hogy az orosz-ukrán helyzet elmérgesedésével nem jutnak elég gázhoz a jövő télen. „Európa november végéig lehet meg az Ukrajnán keresztüli gázimport nélkül” – jelentette ki Mihail Korcsemkin, az amerikai East European Gas Analysis társaság igazgatója. Orosz gáz persze érkezhet a Jamal-Európán, az Északi Áramlaton és kisebb vezetékeken is, Lengyelországon át.
Ám, míg a The Moscow Times cikke szerint tőlünk Nyugatra jórészt alternatív, például norvégiai forrásból tartalékolnak, térségünkben továbbra is főként az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz hozzáférhető.
A bespájzolásnál azonban többre is szükség lehet, ha az északi útvonalakon sem érkezne Európába orosz gáz, vagy megsérülnének az ukrajnai vezetékek. Szakmai vélemények e helyzetekre úgy célszerű felkészülni, ahogyan az 1991-96-ös délszláv háború idején is bevált.
„A Magyarország koordinálásával és aktív részvételével létrehozott humanitárius célú gázszállítási és készletezési megállapodás rendszerének, valamint a vám-szabadterületi gáztárolóban elhelyezett gázkészletnek volt köszönhető, hogy a nyugati embargó sújtotta Jugoszlávia lakossága és közintézményei is átvészelték a téli hidegeket. Nem szaladtak el a versenypiaci árak sem, hiszen a vevők nyilvánvalóan nem voltak kiszolgáltatva az eladóknak” – mondta a Világgazdaságnak Szitó János, aki a háború idején a Mol felső vezetésének a gázkereskedelmet irányító tagja volt. (Most a Gazprombank tulajdonában lévő CENTREX Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.)
Ezen intézményrendszer létrehozásához, így a hazai tárolókban humanitárius célú gázzal való feltöltéséhez persze meg kellett szerezni az Európai Unió és a NATO jóváhagyását, egyeztetni kellett a gázszállítókkal, meg kellett határozni, hogy e gázból mely felhasználók és milyen ütemezésben kaphatnak, hogy az import csökkenésekor mely felhasználók, milyen mértékben és milyen sorrendben vételezzenek kevesebb gázt.
A humanitárius célú gázértékesítési, gázszállítási és -tárolási megállapodások intézményrendszerének regionális jelentősége lehetne, hiszen Magyarországnak közel minden szomszédjával van már gázvezetéki kapcsolata. A hazai egyetemes szolgáltatásnak betárolandó, mintegy másfél milliárd köbméteren felüli több milliárd köbméternyi kapacitást fel lehetne kínálni akár az EU-nak, akár a Gazpromnak, hogy a rendszer keretében – hangsúlyozottan önköltségi áron – gázt tároljanak a humanitárius katasztrófa elkerülése.
Az NFM nem tart importzavartól
Az NFM kommunikációs főosztályától kapott válasz szerint az ország biztonságos földgázellátása szavatolt, kereskedelmi szerződéseink garantálják gázimportunk zavartalanságát. A gáz betárolása folyik, a jelenlegi, mintegy 1,3 milliárd köbméternyi kereskedelmi és biztonsági készletből az ország több hónapig is ellátható. Számíthatunk az alternatív útvonalakon érkező és a hazai termelésű gázra is. A jogi lehetőség adott, hogy az európai gázcégek használják a hazai tárolóknak az itteni fogyasztásra le nem kötött kapacitásait. „Magyarország kész közreműködni a térség országainak regionális készletezésében, nyitott a hazai földgáztárolók esetleges igénybevételére” – állt a válaszban. A biztonsági gázkészlet esetleges megnövelésére vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.
(VG)