Legkevesebb tizennyolc halálos áldozata és öt sebesültje van Jemenben annak a terrorellenes rajtaütésnek, amelyet egy pilóta nélküli repülőgép hajtott végre szombaton.
A biztonsági erők jelentése szerint az al-Bajda tartományban, asz-Szaumaa település környékén végrehajtott légicsapás két jármű ellen irányult, amelyekben a gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei ültek. Helyi törzsi források arról adtak hírt, hogy a támadásban egy harmadik autót is eltaláltak, amelynek három civil utasa életét vesztette.
A környék lakosai szerint a drón már napok óta körözött a régióban, miután a héten - valószínűleg az al-Kaida fegyveresei - agyonlőtték al-Bajda helyettes kormányzóját.
Az ország déli részén fekvő tartomány az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport egyik fellegvárának számít. A jemeni hadsereg évek óta küzd a szélsőségesek ellen, s ebben a harcban az amerikaiak gyakran vetnek be drónokat.
A pilóta nélküli repülőgépek efféle alkalmazását a nemzetközi emberi jogi szervezetek számos közleményben marasztalták már el a légicsapások gyakori civil áldozatai miatt. Tavaly decemberben, ugyancsak al-Bajda tartományban egy lakodalmi menetet ért légicsapásban tizenöt ember vesztette életét.
(MTI)