Hétről hétre nehezebb az élet Ukrajnában. Miközben a nemzetközi sajtóban a fenyegető háborúról szólnak a hírek, addig az ott élő embereknek a mindennapi élet kezd megfizethetetlenül sokba kerülni. Az ország néhány hét vagy hónap alatt olyan jelentős változásokon megy át, mint máshol évek során.
A politikai-gazdasági válság miatt az év eleje óta ötven százalékkal esett a nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya értéke Ukrajnában, emiatt szinte nincs olyan termék az országban, ami ne drágult volna. Plusz terhet ró az emberekre az is, hogy életbe lépett az új kijevi kormány krízisellenes csomagjának néhány pontja. A súlyos megszorítások célja az ország pénzügyi katasztrófájának elkerülése. Sokan úgy vélik, elképzelhető, hogy a fájdalmas nadrágszíjmeghúzás révén az államcsőd veszélye hamarosan elmúlik, ám addig családok tömegei rokkanhatnak bele mindebbe.
A már érvénybe lépett törvények között van a banki betétek megadóztatása, ezekre a jövedelmekre 15-től 30 százalékig terjedő különadót vetettek ki. Ismét emelkednek a jövedéki adók, drágább lesz a dohányáru, az alkohol és az üzemanyag is, de az élelmiszer- és gyógyszerárak is pénztárcaszaggatóak lesznek a jövőben. Az egészségügyi készítmények az év eleje óta folyamatosan, 5-15 százalékkal drágultak, de az eddigi enyhe áremelkedést az elmúlt hetekben igazi árrobbanás váltotta fel.
A kijevi kormány hivatalosan is bejelentette, hogy május elsejétől ötven százalékkal nő a földgáz lakossági ára, s bár a miniszterelnök hozzátette, hogy a rászorulók továbbra is kedvezményt kapnak, azt azonban, hogy ki számít rászorulónak, egyelőre nem pontosították.
Ukrajnában ezentúl fizetni kell a hivatalos pénzváltásért is. A kormány ily módon az év végéig közel egymilliárd euró bevételre számít, amiből a nyugdíjalap hatalmas deficitjét kívánja finanszírozni. Miközben folyamatosan nőnek az árak, az állami szférában komoly leépítések is lesznek, 24 ezerrel akarják csökkenteni a közalkalmazottak számát, s 79 ezerrel a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó, különféle hivatalokban dolgozókét. Közel 3,5 ezer alkalmazottjától válik meg a biztonsági szolgálat, 2,5 ezertől pedig az ügyészség.
A lakosság nagy része az ígért, szebb ukrajnai jövő reményében egyelőre elviseli a megszorításokat és az árrobbanást, az "európai szintű körülmények megteremtéséhez" azonban nagyon rögös út vezet. Ukrajna keleti részén az oroszbarát fegyveresek városrészeket, kormány- és hatósági épületeket foglaltak el. Az Oroszországgal szomszédos Donyeck és Luhanszk megyében a szakadárok többek között a terület elcsatolását követelik. A kormány és az államfő a hadsereget és a nemzeti gárdát is bevetette az oroszbarát erők ellen, ám egyelőre nem sikerült "stabilizálni" a helyzetet a keleti régiókban.
Fokozza a feszültséget, hogy az országban május végén tartják az államfőválasztást. Alekszander Turcsinov megbízott ukrán elnök meglebegtette: a válsághelyzet megoldása és a nemzeti egység megteremtése érdekében Kijev áttekinti annak lehetőségét, hogy az államfőválasztás napján az emberek Ukrajna területi egységének kérdéséről is voksolhassanak majd.
(Kossuth Rádió nyomán)