Az ukrán biztonsági erők leállították a Donyeck megyei Szlovjanszk városában a "terrorellenes műveletet", miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál.
Az ukrán elhárítás szerint jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére. A Kyiv Post című angol nyelvű ukrán kiadvány hírportáljának egy név nélküli forrás a biztonsági erőktől megerősítette, hogy a művelet közben már hét oroszbarát szeparatista fegyveres vesztette életét.
Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő csütörtökön felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az orosz-ukrán határról, szüntesse be a "beavatkozást Ukrajna belügyeibe", és hagyjon fel "az állandó fenyegetőzéssel és zsarolással".
Turcsinov rövid televíziós beszédben fordult az ország népéhez, miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy orosz hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére.
Turcsinov kijelentette, hogy Oroszország demonstratív csapatösszevonásokat hajt végre a határon, és hozzátette: "nem engedünk a terrorista fenyegetéseknek, és folytatjuk az állampolgáraink életének védelmében elkezdett intézkedéseinket."
(MTI nyomán)