Elismerte a Boko Haram iszlamista szervezet vezetője, hogy emberei raboltak el több mint kétszáz diáklányt Nigéria északkeleti részén a múlt hónapban, és a lányok eladásával fenyegetőzött.
Abubakar Sekau hétfőn közzétett videoüzenetében közölte: rabszolgaként fogják kezelni, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat. A hatóságok eddig is a Boko Haramot gyanúsították az emberrablással, amely azonban csak most jelentkezett a cselekmény elkövetőjeként.
"Én raboltam el a lányaitokat. Allah nevében el fogom őket adni a piacon" - mondta a szervezet vezetője az AFP francia hírügynökség által megszerzett 57 perces felvételen.
A Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából április 14-én kétszázhetvenhat diáklányt raboltak el, ötvenhármuknak sikerült elmenekülniük, de kétszázhuszonhármat még mindig fogva tartanak.
Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint a tizenéves lányokat átszállíthatták a szomszédos Csádba és Kamerunba, hogy fejenként 12 dollárnak megfelelő összegért (2700 forintért) adják el őket.
"Megmondtam, hogy fel kell hagyni a nyugati oktatással. Lányok, abba kell hagynotok az iskolát, és meg kell házasodni" - hangsúlyozta a férfi, aki a felvételen katonai gyakorlóruhában, egy páncélozott szállító jármű és két gépfegyverekkel felszerelt kisteherautó előtt látható hat fegyveres férfi társaságában.
A kép homályos, de ennek ellenére tisztán látszik Sekau arca, aki a felvétel első 14 percében a demokráciát, a nyugati oktatást és a "hitetleneket" bírálja hausza, arab és angol nyelven.
A lányok elrablása miatt napok óta tüntetnek, a demonstrációk két vezetőjét a nigériai first lady parancsára hétfőn őrizetbe vették. A később szabadon engedett nők egyike szerint Jonathan Goodluck elnök felesége azzal vádolta őket, hogy ők is tagjai a Boko Haramnak, és rossz hírét akarják kelteni a kormánynak. Az asszony az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában közölte, hogy az elnök felesége szerint a nőknek nincs joguk tüntetni.
(MTI)