A román külügyminisztérium törvénytelennek tartja a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék önállóságáról vasárnap rendezett referendumot, és Oroszországot is felszólítja, hogy ne ismerje el azok eredményét.
A bukaresti külügyi közlemény szerint az "úgynevezett referendumok" ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal, ilyenként nem mérvadóak és nem járnak jogi következménnyel. "Megszervezésük egy újabb provokáció azon cselekmények sorában, amelyek Ukrajna területi épsége és szuverenitása ellen irányulnak, beleértve a Krím félszigetnek az Orosz Föderáció általi 2014 március 21-i törvénytelen elcsatolását" - olvasható a kommünikében.
Bukarest kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása megőrzéséért, amelyeket a térség biztonsága és stabilitása alapfeltételeinek tekint, ugyanakkor aggasztják a szakadár törekvések, amelyek megítélése szerint elhúzódó "konfliktusívet" rajzolnak ki a Fekete-tenger térségében, súlyos biztonsági kockázatot idézve elő. A román külügyminisztérium felhívást intézett Oroszországhoz, hogy ne ismerje el a május 11-i kelet-ukrajnai népszavazásokat, tartsa tiszteletben Ukrajna területi épségét és szuverenitását, továbbá "térjen vissza" a nemzetközi jog keretei közém, beértve a Krímből való haladéktalan kivonulást".
Vasárnap az oroszbarát szeparatisták rendeztek népszavazást a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a két régió önállóságáról. A Nyugat jelezte, hogy nem fogadja el a referendumot.
Frissítés: Az EU is csatlakozott a román ajvékhoz
Az Európai Unió nem fogja elismerni a Kelet-Ukrajna egyes területeinek önrendelkezéséről tartott vasárnapi népszavazások eredményeit, Brüsszel a szavazást törvénytelennek minősíti - tájékoztatott az EU külügyi biztosságának szóvivője.
Maja Kocijancic - Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője - ezt a Reuters brit hírügynökségnek elektronikus levelet küldve közölte késő este.
"Az úgynevezett népszavazások Luhanszk és Donyeck megyékben törvénytelenek, és nem ismerjük el eredményeiket. A népszavazás szervezőinek nincs demokratikus felhatalmazásuk" - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a népszavazások ellentétesek azokkal a célokkal, amelyeket Ukrajna, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok áprilisban Genfben megállapodásba foglaltak az ukrán válság enyhítése és megoldása érdekében. Az EU ugyanakkor felszólít minden érintett felet, hogy támogasson egy szabad és tisztességes ukrán elnökválasztást, amely május 25-én esedékes - mondta a szóvivő.
Az ukrán kormány a napokban közölte, hogy kész tárgyalni a keleti régiók politikai pártjaival és azok képviselőivel a válság megoldásáról, ám - mint fogalmazott - terroristákkal nem.
(MTI)