Moszkva megtiltotta egy amerikai kongresszusi képviselő Oroszországba beutazását és 12 fővel bővítette az úgynevezett "guantánamói listát", válaszul az amerikai büntetőintézkedésekre.
Az orosz külügyminisztérium szóvivőjével készített, és a tárca honlapján szombaton megjelent interjú szerint a mostani intézkedés nem közvetlenül a szerdán bejelentett washingtoni szankciókra adott válaszlépés. A Moszkvában tavaly nyilvánosságra hozott, úgynevezett guantánamói listát most csak bővítették, válaszul arra, hogy az idén májusban az Egyesült Államokban újabb 12 orosz állampolgár került fel az úgynevezett Magnyitszkij-listára.
Az amerikai pénzügyminisztérium május 20-án hirdetett ki szankciókat 12 orosz ellen az emberi jogok megsértése miatt. Közülük többeknek valamilyen módon közük volt Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-ben bekövetkezett halálához, és a listán szerepel több csecsen nemzetiségű is. Az érintettek amerikai bankszámláit befagyasztották, és az USA állampolgárainak megtiltották, hogy üzleti viszonyba lépjenek velük.
Tavaly 18 orosz tisztviselő már felkerült az Egyesült Államokban 2012 végén elfogadott törvényi záradék alapján kialakított szankciós listára. Erre válaszul Moszkvában is ugyanannyi amerikai került fel az orosz "guantánamói listára".
A most bővített guantánamói lista újabb 12 fős csoportja két részből áll. Az elsőben Richard W. Butler ellentengernagy, a Kuba délkeleti részén lévő guantánamói amerikai haditengerészeti hadibázison működő fogolytábor parancsnoka, és Gladys K. Kessler bíró szerepel. Utóbbi törvényesnek ítélte meg a guantánamói foglyok éhségsztrájkjának erőszakos megszüntetését. Az orosz lista másik részében Ricardo Sanchez altábornagy, az Irakban 2003 és 2004 között harcoló amerikai katonai kontingens főparancsnoka, Janis Leigh Karpinsky, a Bagdadtól nyugatra lévő Abu Graíb börtönben 2003-2004-ben működtetett amerikai fogolytábor parancsnoka, és 8 volt amerikai katona is megtalálható. Azzal büntették őket, hogy nem utazhatnak be Oroszországba.
Az intézkedést azzal indokolták Moszkvában, hogy ez a 12 ember megsértette az alapvető emberi jogokat. "Törvényesítették és alkalmazták a kínzást a guantánamói speciális fogolytáborban, valamint megalázták a foglyokat az Irakban található abu graíbi börtönben, és eltitkolták az ott végrehajtott bűncselekményeket".
Az orosz külügyi szóvivő azt is bejelentette vasárnap, hogy Moszkvában megtiltották Jim Moran kongresszusi képviselő Oroszországba belépését. Ezt az intézkedést arra szánták válaszul, hogy "Washingtonban a rendvédelmi szervek előzetes értesítés nélkül feketelistára tették Adam Gyelimhanovot, az orosz törvényhozás alsóházának (csecsen) képviselőjét".
Gyelimhanovot azzal gyanúsítják Washingtonban, hogy egy nemzetközi bűnözői csoporttal van kapcsolata.
Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő azt is kijelentette, hogy az ukrajnai eseményekkel kapcsolatosan szerdán bejelentett újabb amerikai szankciókra Moszkvában mindenképpen reagálni fognak. Mindenekelőtt meg fogják tagadni a vízumkiadást ugyanannyi amerikainak, mint amennyi orosz állampolgárt érint a legfrissebb amerikai tiltás. A külügyi szóvivő szerint az orosz állami tulajdonú bankokat, energetikai és hadiipari cégeket sújtó szankciók "bumerángként fognak visszaütni" az amerikai üzleti életre.
(MTI)